NOS Schaatsen

Hekman en Dedden winnen open NK op natuurijs op Weissensee

Marathonschaatser Gary Hekman heeft de open Nederlandse kampioenschappen op natuurijs gewonnen. De inwoner van Kampen was na 121,8 kilometer zijn dertien medevluchters de baas in de sprint. Titelhouder Jordy Harink pakte zilver, voor Luc ter Haar.

Ineke Dedden won bij de vrouwen na 2017 opnieuw de open NK op natuurijs. Na 78 kilometer op de Weissensee klopte de schaatsster uit Wanneperveen (BDM-BTZ) in de sprint haar ploeggenote Merel Bosma (zilver) en Sharon Hendriks (brons).

Ineke Dedden en Gary Hekman

Drie ronden voor het einde reden in de mannenwedstrijd veertien man weg en zij pakten een minuut. Harink had ondersteuning van ploeggenoten Daan Gelling en Sjoerd den Hertog.

Hekman had slechts één secondant mee, Crispijn Ariëns. Die dichtte enkele keren een gaatje, waarna zijn kopman de sprint overtuigend won.

"Ik had niet mijn beste dag en het was behoorlijk zwaar op dit sneeuwijs", zei Hekman. "Crispijn had zó veel werk verzet. Hij controleerde de vlucht van Sjoerd en hield zo de weg vrij voor mij. Die man verdient echt een standbeeld van goud."

Bijzondere lading

De titel had voor Hekman een bijzondere lading na het vorige seizoen, dat voor hem door ziekte verloren ging. Een aandoening aan de schildklier bracht de schaatser dicht bij stoppen.

Hekman wint open NK op natuurijs voor derde keer, ook titel Dedden

Hekman: "Ik heb echt wel gedacht dat het klaar was. Mijn lijf wilde gewoon niet meer, was helemaal in de war. Als ik ging fietsen, zat ik binnen de kortste keren op een hartslag van tweehonderd. Maar het vlammetje bleef van binnen branden, en dat heb ik uiteindelijk weer kunnen aanwakkeren."

De 34-jarige Hekman schreef de ONK ook in 2011 en 2015 op zijn naam en is nu mederecordhouder met Erik Hulzebosch en Jan Maarten Heideman.

Dedden sprint naar tweede titel

De 29-jarige Dedden won bij de vrouwen. Zij heerste vorig jaar ook al op natuurijs. De Overijsselse schreef toen in Lulea vier van de vijf marathonwedstrijden op haar naam, maar niet de open NK.

Ineke Dedden

Dedden moest de titel vorig jaar aan Luna Jonkers laten. Die eindigde nu als 23ste op driekwart minuut.

Ondanks vele aanvallen waren zo'n 25 schaatssters aan de laatste van negen ronden begonnen. De beste sprinters waren Dedden en Bosma, die slechts 0,085 seconde toegaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl