NOS SchaatsenAangepast

Schaatsers Groenewoud en Visser boeken in Alkmaar zege in Marathon Cup

Niet Schouten, maar Groenewoud (en Visser) winnen in Alkmaar

Schaatsers Marijke Groenewoud en Harm Visser hebben in Alkmaar de twaalfde wedstrijd van de Marathon Cup gewonnen.

Groenewoud, die eerder deze maand nog brons veroverde bij de EK allround, won een sprint die door haar ploeggenote Irene Schouten op gang was getrokken.

Schouten en Groenewoud vormen op de langebaan bij de massastart een haast onverslaanbaar duo en maken in het marathonschaatsen ook onderdeel uit van de succesvolle ploeg Albert Heijn-Zaanlander.

Hun ploeggenote Maaike Verweij is de leidster in de klassement, al wonnen Esther Kiel en Ineke Dedden van team BDM-BTZ samen de laatste zes wedstrijden. Leidster Verweij eindigde in Alkmaar als vijfde, maar ze behoudt wel de leiding. Achter Groenewoud kwam Kiel als tweede over de streep, net voor Schouten.

Visser wint, lelijke val Evert Hoolwerf

De mannenwedstrijd werd na een kleine vijftig ronden korte tijd stilgelegd na een val van Evert Hoolwerf, die op nieuwjaarsdag in Amsterdam Nederlands kampioen werd. Hoolwerf gleed de kussens in en daarbij schoot zijn arm uit de kom.

Toen Hoolwerf, met een jasje als mitella om zijn arm, het ijs kon verlaten, werd de wedstrijd opnieuw op gang gebracht.

Evert Hoolwerf

Jeroen Janissen verloor de leiding in het klassement van de Marathon Cup aan Sjoerd den Hertog. De Royal A-ware-rijder reed in de finale van de wedstrijd met drie Jumbo-Visma-schaatsers op kop, voor het peloton.

Remo Slotegraaf ging als koploper de laatste ronde in, maar werd vlak voor de streep gepasseerd door Visser. De Hertog finishte als vierde, want Chris Huizinga zorgde voor een compleet geel-zwart podium.

NK afstanden of Weissensee

Een groot deel van het marathonpeloton reist de komende dagen af naar Oostenrijk, waar op de Weisensee onder meer het Open Nederlands Kampioenschap en de Alternatieve Elfstedentocht gereden wordt.

De langebaanschaatsers bereiden zich voor op de NK afstanden, waar in het eerste weekeinde van februari wordt gestreden om startbewijzen voor de WK afstanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl