NOS SchaatsenAangepast

Dedden oppermachtig op het Zweedse ijs in Lulea: haar vierde zege op rij

Walsma strandt in zicht van de haven, vierde zege Dedden in Lulea

Ineke Dedden heeft opnieuw een zeer overtuigende zege geboekt bij het marathonschaatsen in het Zweedse Lulea. Na de eerste, tweede en derde race wist ze ook de finale van de Grand Prix te winnen, een wedstrijd over 150 kilometer.

Aggie Walsma reed tot 50 meter voor de eindstreep nog op kop, maar werd toen bijgehaald door een groep rijdsters. In de eindsprint toonde Dedden haar klasse, door ditmaal Merel Bosma (tweede) en Sharon Hendriks (derde) voor te blijven.

Dedden pakt vanzelfsprekend ook de eindzege van het klassement. Hendriks eindigde als tweede en Elsemieke van Maaren wist - ondanks dat ze vallend over de eindstreep kwam en daarmee als vijfde finishte - de derde plaats in het eindklassement te grijpen.

'Sprint niet verwacht'

"Een sprint hadden we niet direct verwacht", aldus Dedden na afloop. "Maar er was niemand die echt kon wegrijden en dan draait het uit op een sprint. Daarin heb ik eigenlijk gewoon hetzelfde gedaan als in de andere wedstrijden."

Het Open NK werd niet gewonnen door Dedden, de overige wedstrijden wel. "Als jonge schaatsster keek ik erg op tegen rijdsters als Mariska Huisman en Elma de Vries, die zo sterk waren op natuurijs. En nu doe ik dat hier. Dat betekent echt wat voor me."

De marathonwedstrijden in Lulea worden nog niet zo heel lang georganiseerd, zeven jaar geleden was de eerste editie. In tegenstelling tot het natuurijs op de Oostenrijkse Weissensee zijn de omstandigheden in Lulea vaak zwaar, met sterke wind en koude temperaturen.

Kruijer wint bij de mannen

Bij de mannen won Ronald Kruijer de race over 200 kilometer. Met nog vijf kilometer voor de boeg kwam het peloton weer samen. Posities op kop werden telkens afgewisseld. Onder anderen Evert Hoolwerf, op papier de snelste sprinter en ook winnaar van de derde Grand Prix, zat voorin.

Kruijer is medevluchter Van der Vlugt te snel af en zegeviert in Lulea

Kort voor het einde schoven Kruijer en Bart van der Vlugt echter naar voren en wisten ze weg te rijden. En dat bleef zo, met ongeveer 20 seconden voorsprong op de achtervolgers.

In de eindsprint was Kruijer de sterkste, hij bleef Van der Vlugt voor. Marco van der Tuin was de enige achtervolger, maar hij werd vlak voor de finish gegrepen door het peloton. In de strijd om plek drie was Niels Overvoorde de beste.

Jordy Harink won het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl