NOS SchaatsenAangepast

Evert Hoolwerf dit keer wel sneller dan broer, derde zege voor Dedden in Lulea

Evert Hoolwerf dit keer sneller dan broer, derde zege voor Dedden in Lulea

Evert Hoolwerf heeft de derde Grand Prix-wedstrijd in het Zweedse Lulea gewonnen. De 26-jarige marathonschaatser was in de eindsprint nipt sneller dan zijn broer Bart.

Dinsdag waren de rollen nog omgekeerd, want toen won Bart Hoolwerf de tweede Grand Prix-wedstrijd. Nu moest hij genoegen nemen met de tweede plaats. Crispijn Ariëns eindigde als derde. Bart Hoolwerf heeft nu wel de leiding (56,1 punten) in het tussenklassement van de Grand Prix, hij heeft twee punten meer dan broer Evert.

Kersvers Nederlands kampioen Jordy Harink eindigde als achtste en staat in het klassement op de derde plaats met 54 punten.

Ontsnappingen

Al vroeg in de wedstrijd ontsnapte een groepje met onder anderen Gary Hekman, Sjoerd den Hertog en Marthijn Mulder, de verrassende winnaar van de eerste wedstrijd. Zij werden echter op tijd teruggepakt door het peloton in een tactische wedstrijd op het Zweedse natuurijs.

Met nog twee rondes te schaatsen reed een groep met negen vluchters op zo'n dertig seconden voorsprong, maar echt goede samenwerking was er niet in de kopgroep. Hekman besloot in de slotronde om het gat dicht te rijden, waardoor de wedstrijd uiteindelijk werd beslist in een massasprint.

Dedden wint ook derde Grand Prix

Ook bij de vrouwen eindigden de derde Grand Prix-wedstrijd in een massasprint en opnieuw was het Ineke Dedden, die na de eerste en tweede wedstrijd, ook de derde race won in Lulea.

Ineke Dedden wint

Een groep met zes schaatssters (Laura van Ramshorst, Maaike Verweij, Aggie Walsma, Elsemieke van Maaren, Lisa van der Geest en Jessica Merkens) kreeg halverwege de wedstrijd zo'n veertig seconden van het peloton.

In de laatste ronde werd het groepje teruggehaald door het peloton en was Dedden voor de derde keer op rij oppermachtig in de eindsprint.

Zware omstandigheden

De marathonwedstrijden in Lulea worden nog niet zo heel lang georganiseerd, zeven jaar geleden was de eerste editie. In tegenstelling tot het natuurijs op de Oostenrijkse Weissensee zijn de omstandigheden in Lulea vaak zwaar, met sterke wind en koude temperaturen.

Na drie Grand Prix-wedstrijden staat zaterdag de finale, de Alternatieve Elfstedenwedstrijd, nog op het programma in Lulea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl