NOS Schaatsen

Chronisch zieke Mulder boekt mooie marathonzege op natuurijs in Lulea

Chronisch zieke Mulder boekt mooie marathonzege op natuurijs in Lulea

Marthijn Mulder heeft verrassend de eerste Grand Prix-wedstrijd in het Zweedse Lulea op zijn naam geschreven. De 23-jarige marathonschaatser was in de eindsprint nipt sneller dan Christiaan Hoekstra.

Het was een mooie en emotionele zege voor Mulder, die sinds 2020 een chronische en zeldzame vorm van beenmergkanker heeft. Mulder ondergaat nog steeds een intensief behandeltraject en moet spaarzaam met zijn krachten omgaan.

Mulder niet in actie op NK

Na zestig kilometer schaatsen reden Mulder en Hoekstra nog altijd op kop en de aanval van een groepje achtervolgers, met onder anderen oud-winnaars Crispijn Ariëns en Gary Hekman, kwam net te laat in de laatste ronde.

Zondag staat het Nederlands kampioenschap op het programma, maar daar doet Mulder niet aan mee. De winnaar van de eerste Grand Prix sport vanwege zijn geloofsovertuiging niet op zondagen.

Na de mannen was het de beurt aan de vrouwen, daarin trok Ineke Dedden aan het langste eind. Samen met Iris van der Stelt hadden de twee een flink gat geslagen met de rest van de groep. Voor de twee vrouwen kwam het aan op de eindsprint. Van der Stelt stelde zich verdekt achter Dedden op en probeerde haar te verrassen op de laatste meters.

Marathonschaatser Dedden houdt Van der Stelt achter zich op natuurijs in Lulea

De 28-jarige Dedden toonde zich van haar sterkste kant en kwam als eerste over de finish.

Zware omstandigheden

De marathonwedstrijden in Lulea worden nog niet zo heel lang georganiseerd, zeven jaar geleden was de eerste editie. In tegenstelling tot het natuurijs op de Oostenrijkse Weissensee zijn de omstandigheden in Lulea vaak zwaar, met sterke wind en koude temperaturen.

Het wedstrijdprogramma is dit jaar, ten opzichte van normale seizoenen, uitgebreid met het Nederlands kampioenschap en een Alternatieve Elfstedenwedstrijd. Dat komt omdat er ook dit seizoen niet op de Oostenrijkse Weissensee werd geschaatst.

Dinsdag en donderdag staan de tweede en derde Grand Prix-wedstrijd op het programma. De finale, de Alternatieve Elfstedenwedstrijd, is op zaterdag 5 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl