NOS Sport

Eindzege op natuurijs in Lulea voor Ariëns en Kamminga

Dedden wint laatste grand prix in Lulea

Schaatsster Ineke Dedden heeft de zesde en laatste GP-wedstrijd van het seizoen gewonnen. Manon Kamminga won zoals verwacht het eindklassement.

In de wedstrijd over 100 kilometer op het Zweedse natuurijs in Lulea ontstond er al snel een kopgroep van dertien. Janneke Elzinga, Loesanne van der Geest, Ankie Ytsma, Iris van der Stelt, Sandra Dekker en Dedden slaagden erin de hele race vooruit te blijven.

In de sprint was Dedden, die in 2017 de titel op het Open NK op natuurijs op de Weissensee veroverde, net iets sneller dan Ytsma. Van der Stelt kwam als derde over de finish.

Eindzege voor Kamminga

Eerder deze week waren er al twee GP-wedstrijden in Lulea. Beide races werden gewonnen door Kamminga. Donderdag versloeg ze Merel Bosma en Lisanne Buurman in de massasprint, zaterdag liet ze in de sprint Van der Stelt en opnieuw Bosma achter zich.

De 27-jarige Kamminga won dit seizoen in totaal vier GP-races. In de laatste race eindigde ze als negende, wat voldoende was voor de eindzege.

Hoolwerf zet de laatste grand prix in Lulea op zijn naam

Bij de mannen ging de winst in Lulea naar Evert Hoolwerf. De schaatser van AB Vakwerk was zaterdag ook al de snelste op het Zweedse zee-ijs.

Hoolwerf moest een behoorlijke inspanning leveren om aansluiting te vinden bij de kopgroep, die verder bestond uit Niels Overvoorde, Mark van der Harst, Mats Stoltenborg, Bart Hoolwerf, Simon Borsen, Jouke Hoogeveen, Stefan Wolffenbuttel en Kevin Hoekstra.

Een half rondje later gingen Hoogeveen en Hoolwerf samen op avontuur. De twee bleven uit de greep van de achtervolgers en mochten samen strijden om de overwinning. In de sprint was de 24-jarige Hoolwerf net wat sneller dan Hoogeveen.

Ariëns pakt eindzege

Crispijn Ariëns eindigde achter Hoolwerf en Hoogeveen als derde in de laatste grand prix van het seizoen. Zijn concurrenten in het klassement finishten later, waardoor de eindzege voor Ariëns is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl