NOS SchaatsenAangepast

Hoolwerf troeft Hekman en Bruggink af op natuurijs Lulea

Hoolwerf wint GP-marathon in Lulea

Evert Hoolwerf heeft in het Zweedse Lulea de voorlaatste GP-wedstrijd op zijn naam geschreven. De schaatser van AB Vakwerk was na vijftig kilometer in de sprint van het uitgedunde peloton te snel voor zijn ploeggenoot Gary Hekman.

Hoolwerf was eerder in de wedstrijd al op avontuur gegaan met Daan Besteman en Ronald Haasjes. Het drietal reed een voorsprong van een halve minuut bijeen, maar werd met nog drie ronden te gaan, teruggehaald door het peloton.

AB Vakwerk voerde met zes schaatsers aan kop van het peloton het tempo flink op, waarna Hoolwerf de klus vakkundig klaarde. Achter Hoolwerf en Hekman werd Mart Bruggink derde.

Crispijn Ariëns eindigde als vijfde en behield de leiding in het klassement.

Vier uit vijf voor Kamminga

Bij de vrouwen ging de overwinning weer naar Manon Kamminga. De schaatsster van A6.nl boekte haar vierde zege in vijf GP-wedstrijden door Lisa van der Geest en Merel Bosma na 40 kilometer in de sprint af te troeven.

Kamminga koos zelf al vroeg de aanval en kreeg Bosma en Anna van den Bos met zich mee. In de slotfase kwam de grote groep toch nog samen. Iris van der Stelt probeerde de sprint te ontlopen, maar Kamminga bleek een klasse apart.

Kamminga opnieuw de sterkste op natuurijs van Lulea

Kamminga kan de eindzege nauwelijks nog ontgaan. Elsemieke van Maaren (vierde) is de enig overgebleven concurrente. Als Van Maaren zondag wint, moet Kamminga in de top-15 eindigen voor de eindzege.

De KPN grand prix is een reeks van zes wedstrijden op natuurijs. Daarvan zijn er drie verreden op de Weissensee in Oostenrijk. De resterende drie wedstrijden zijn deze week in Zweden. Zondag rijden de mannen 150 kilometer, de vrouwen 100.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl