NOS SchaatsenAangepast

Jonkers verrast met Nederlandse titel op natuurijs, Harink wint bij de mannen

Luna Jonkers is verrassend Nederlands kampioen op natuurijs geworden. In het Zweedse Lulea bekroonde de 21-jarige belofterijdster een solo van 30 kilometer met haar eerste titel.

Bij de mannen pakte Jordy Harink de winst.

Bekijk hieronder een samenvatting van de wedstrijd voor vrouwen.

Belofte Jonkers verrast met eerste Nederlandse marathontitel op natuurijs

Aan de finish juichte Jonkers door één arm in de lucht te steken. Dat is met een reden: bij een zwaar trainingsongeluk op de racefiets in mei 2017 scheurde ze twee armzenuwen af bij het ruggenmerg en raakte ze half verlamd aan haar linkerarm.

In de loop der tijd is die situatie verbeterd, maar nog altijd rijdt Jonkers met een plastic brace om de linkerschouder.

Anderhalf jaar na het ongeluk stond Jonkers onverwacht aan de start van de 3.000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Bij die gelegenheid vertelde ze over haar ongeluk en het perspectief op herstel.

Vrijdag koos Jonkers in de Grand Prix op hetzelfde zee-ijs van de Botnische golf ook al vroeg de aanval, maar dat hield ze toen niet vol. Dit keer hield ze haar kruit iets langer droog: op tweeënhalve ronde voor het einde ging ze ervandoor.

Het peloton liet Jonkers wegrijden en toen haar marge te groot werd, weigerden de ervaren rijdsters voor elkaar te werken. Zo kon de ontketende Drentse haar voorsprong zelfs nog uitbreiden.

Ineke Dedden greep het zilver. De winnares van de Grand Prix van vrijdag kwam binnen op ruim twee minuten. In de slotfase ontsnapte ze uit het groepje achtervolgers, waarna ze de sprintende Elsemieke van Maaren nog net voor wist te blijven.

Harink slaat aanval af

Later op de middag won Harink goud bij de mannen. De natuurijsspecialist hield zich lange tijd schuil in een grote kopgroep, maar wist daar uiteindelijk toch uit te ontsnappen.

Bekijk hieronder een uitgebreide samenvatting van de mannen.

Na mooie solo schaatst Harink onbedreigd naar eerste nationale marathontitel

De 26-jarige schaatser had in de laatste ronde met nog zes medevluchters af te rekenen. Harink leek even in de problemen te komen na een aanval van belofte Björn Bakker, maar de schade bleef beperkt. Harink soleerde vervolgens onbedreigd naar zijn eerste titel op natuurijs.

Achter hem verloor Bakker in de sprint van Niels Overvoorde, die het zilver won.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl