Premier Benjamin Netanyahu
NOS NieuwsAangepast

Israëlische premier na spoedzitting veiligheidskabinet: daders aanslagen harder straffen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een aantal maatregelen aangekondigd als reactie op de twee aanslagen in Jeruzalem in twee dagen tijd. Dat deed hij na een spoedzitting van het Israëlische veiligheidskabinet dat gisteravond bijeenkwam.

Netanyahu zei "krachtige, snelle en nauwkeurige maatregelen" te nemen. Hij wil de daders en de mensen om hen heen harder straffen door ze direct uit hun huizen te zetten en die huizen ook sneller te slopen dan nu gebeurt.

Burgers bewapenen

Ook wil Netanyahu meer burgers bewapenen. Dat wil hij doen door de bestaande wapenvergunning verder uit te breiden en het zo voor meer burgers mogelijk te maken een wapen te bezitten. Ook wil hij dat vergunningen sneller worden uitgegeven.

Eerder riep Netanyahu op tot kalmte en drong er bij de burgers op aan om de veiligheidstroepen hun taken te laten uitvoeren. "Ik roep nogmaals alle Israëliërs op: neem het recht niet in eigen hand", zei hij toen.

Aanleiding voor de spoedzitting van gisteravond was de aanslag bij een synagoge in Jeruzalem vrijdagavond door een Palestijn waarbij zeven mensen omkwamen. Gisteren was er opnieuw een aanslag in Jeruzalem: een 13-jarige Palestijnse jongen schoot twee Israëliërs neer, een vader en een zoon. Ze raakten volgens Israëlische media zwaargewond.

De dader van de aanslag van vrijdag op de synagoge handelde waarschijnlijk alleen. 42 jonge mannen uit de omgeving van die dader zijn opgepakt en ondervraagd. Over de 13-jarige jongen die twee mensen neerschoot is nog weinig bekend.

'Oplopende spanningen'

Gisteren werd bekend dat de aanwezigheid van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever verder wordt opgeschroefd. Ook in Israël is de politie-inzet opgeschaald.

De spanningen lopen al een tijd op, zeker sinds donderdag toen negen Palestijnen omkwamen bij een actie van het Israëlische leger in Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Daarna werden vanuit de Gazastrook raketten afgevuurd op Israël en voerde Israël op zijn beurt luchtaanvallen uit op Palestijnse doelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl