Palestijnen bij beschadigde voertuigen in Jenin, na de Israëlische inval daar
NOS NieuwsAangepast

Palestijnse autoriteiten: negen doden bij Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

Bij een inval van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever zijn volgens Palestijnse autoriteiten zeker negen Palestijnen gedood. Zestien anderen zouden gewond zijn geraakt.

De Palestijnen noemen het de dodelijkste aanval in maanden. Onder de doden zouden acht mannen en een oudere vrouw zijn. Meer details zijn nog niet bekendgemaakt.

Na de inval werd het onrustig op straat:

Doden in Jenin

De inval was in een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin, in het noorden van de door Israël bezette Westoever. Dat kamp, oorspronkelijk bedoeld voor Palestijnse vluchtelingen, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een permanente woonwijk met betonnen huizen.

Islamitische Jihad

Het Israëlische leger bevestigt dat het een operatie heeft uitgevoerd in het kamp van Jenin. Volgens het leger was die bedoeld om leden van de Palestijnse militante beweging Islamitische Jihad op te pakken. Israël beschuldigt hen van het voorbereiden en uitvoeren van grote terroristische aanslagen op Israëlische burgers en militairen.

Het land beschouwt, net de Europese Unie en de Verenigde Staten, Islamitische Jihad als terroristische organisatie. De militante groep bevestigt dat er vanmorgen gevechten zijn geweest met het Israëlische leger. Ook militanten van de Palestijnse beweging Hamas zeggen daaraan te hebben deelgenomen, schrijft persbureau AP.

De afgelopen maanden zijn de spanningen tussen Israël en de Palestijnse gebieden opnieuw fors opgelopen, na een reeks terroristische aanslagen begin vorig jaar.

Onder meer rond Jenin, dat geldt als bolwerk van militante Palestijnen, waren regelmatig vuurgevechten. De stad wordt door Israëliërs beschouwd als broeinest van terrorisme, maar geldt voor Palestijnen als bastion van verzet.

Na de inval van vandaag komt het aantal Palestijnse doden dat deze maand is gevallen op zeker 29, melden internationale persbureaus.

Vorig jaar zijn volgens de Verenigde Naties zeker 150 Palestijnen omgekomen bij gevechten in de door Israël bezette Palestijnse gebieden en Israël. Ook kwamen meer dan twintig Israëliërs om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl