Hulpverleners en slachtoffers na de aanval bij een synagoge in Oost-Jeruzalem
NOS NieuwsAangepast

Zeker zeven doden bij aanslag synagoge in Jeruzalem

Bij een aanval in de buurt van een synagoge in Jeruzalem zijn zeker zeven mensen omgekomen. Ook zijn drie gewonden naar ziekenhuizen gebracht. De dader, volgens de Israëlische politie een 21-jarige Palestijn, is doodgeschoten.

De man begon rond 20.30 uur lokale tijd te schieten bij een synagoge in de wijk Neve Yaakov, in het noorden van Oost-Jeruzalem. Op vrijdagavond begint voor religieuze joden de sabbat.

De schutter probeerde in een auto te vluchten, maar de politie achterhaalde hem. Bij een vuurgevecht kwam de man om het leven. Het gaat om een inwoner van Oost-Jeruzalem die volgens de politie hoogstwaarschijnlijk alleen heeft gehandeld.

Hulpverleners reden af en aan om slachtoffers te helpen:

Aanval bij synagoge Jeruzalem

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Wel is de aanval verwelkomd door de militante Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad.

Hamas noemt de aanslag een vergeldingsactie voor de aanval van het Israëlische leger gisteren op een vluchtelingenkamp in de stad Jenin. Daarbij kwamen negen Palestijnen om het leven, wat de Israëlische actie de dodelijkste in maanden maakte.

Jenin ligt in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Het opvangkamp waar Israël gisteren een aanval uitvoerde, was oorspronkelijk bedoeld voor Palestijnse vluchtelingen. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een permanent woongebied met betonnen huizen.

Een woordvoerder van Hamas zei gisteren al dat de Israëliërs met hun aanval de situatie op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook opnieuw op scherp hadden gezet.

Israël zelf zei dat de actie bedoeld was om leden van de Palestijnse militante beweging Islamitische Jihad op te pakken. Die organisatie wordt door Israël beschuldigd van het voorbereiden en uitvoeren van terroristische aanslagen op Israëlische burgers en militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl