Donald Trump
NOS Nieuws

Trump kan binnenkort weer op Facebook en Instagram

Hij was twee jaar verbannen, maar Donald Trump mag binnenkort weer op Facebook en Instagram. De schorsing van de Amerikaanse oud-president wordt "in de komende weken" opgeheven, heeft het socialemediabedrijf Meta bekendgemaakt.

Nick Clegg, de Britse oud-vicepremier en tegenwoordig president Global Affairs bij Meta, zegt dat mensen moeten kunnen horen wat politici te zeggen hebben. Er zal wel op Trump gelet worden, waarschuwde Clegg.

Schorsing van maand tot twee jaar

Op het moment dat Trump opnieuw met een bericht regels overtreedt, zal het bericht worden verwijderd en wordt de oud-president geschorst voor periode die ligt tussen een maand en twee jaar, afhankelijk van de zwaarte van de overtreding, schrijft Clegg. Op het moment dat Trump iets plaatst waarmee hij niet in overtreding is, maar wel bijdraagt aan risico's die kunnen leiden tot iets zoals de Capitoolbestorming, dan kan Meta voorkomen dat anderen de berichten van Trump zien.

Trump werd geschorst na de Capitool-bestorming van begin januari 2021; zijn opruiende berichten zouden hebben geleid tot het geweld en vormden daarom een "ernstige schending" van onze regels, liet Meta weten. Ook Twitter blokkeerde hem, maar op dat medium werd hij na de overname door Elon Musk weer in genade aangenomen.

Eigen sociaal medium

Trump richtte na zijn schorsing een eigen socialemediumplatform op, Truth Social. Daarop laat hij weten dat Facebook miljarden heeft verloren door het besluit hem te weren. "Dat mag een zittende president, of wie dan ook die het niet verdient, nooit meer overkomen", schrijft hij.

De 76-jarige Trump wil volgend jaar opnieuw een poging doen om president te worden, maakte hij in november bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl