NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 24/1: Segers neemt afscheid van Tweede Kamer • Stadsreiniging Almere legt werk neer

Goedemorgen! Vandaag neemt oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers afscheid van de Tweede Kamer. Ook staken vanaf vandaag vuilnismannen, boa's en medewerkers van gemeentekantoren.

Eerst het weer: er is veel bewolking, maar in de loop van de dag ook af en toe zon. De maximumtemperatuur ligt rond 3 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na meer dan tien jaar vertrekt de oud-leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers uit de Tweede Kamer. Hij droeg het fractievoorzitterschap van de CU vorige week over aan Mirjam Bikker.
  • In verschillende gemeenten wordt er vanaf vandaag gestaakt. Ambtenaren die werken voor de stadsreiniging, zoals vuilnismannen en boa's en medewerkers van gemeentekantoren leggen het werk neer. De stadsreiniging van Almere geeft vandaag de aftrap voor de stakingen.
  • Het gerechtshof Amsterdam begint aan het proces in hoger beroep over de moord op advocaat Derk Wiersum, die in 2019 werd doodgeschoten. De rechtbank veroordeelde de twee verdachten tot 30 jaar cel, tegen hen was levenslang geëist.

Wat heb je gemist?

Gezinnen die uit huis worden gezet, worden aan hun lot overgelaten. Dat concluderen de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman in een gezamenlijk rapport.

Vaak moeten deze gezinnen acuut hun huis verlaten en met weinig hulp op zoek naar een andere woning, staat in het rapport. Woningen zijn nauwelijks te vinden en overheden wijzen naar elkaar.

"We zien gezinnen die dakloos dreigen te raken omdat ze zelf huisvesting moeten vinden", zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het aantal mensen dat na overlijden organen heeft afgestaan, steeg vorig jaar naar 285, een record. Maar om de wachtlijsten weg te werken, moet het aantal donoren twee keer zo hoog worden. Hoe lastig de zoektocht naar een orgaan is, weet Johan Boers.

Johan kreeg een nier na een oproep in de krant: 'Was mijn laatste kans'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl