De verdachte is opgepakt
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw schietpartijen in Californië: zeven doden

In de Amerikaanse kustplaats Half Moon Bay zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen bij twee schietpartijen. Ook is er iemand zwaargewond geraakt, melden de autoriteiten. Er is een 67-jarige verdachte opgepakt en daarmee is het gevaar voorbij, zegt de politie.

De schietpartijen waren op twee landbouwbedrijven in Half Moon Bay, een plaats ten zuiden van San Francisco. Een van de locaties is een champignonkwekerij. Op de ene plek werden vier doden en een zwaargewonde gevonden, op de andere drie doden.

De locaties liggen bij elkaar in de buurt. Mogelijk hebben kinderen de schietpartij gezien; de werknemers van een van de kwekerijen wonen op het terrein met hun gezin.

De arrestatie van de man werd gefilmd:

Politie pakt verdachte schietpartij Californië op

Wat het motief voor de schietpartijen was, is nog onduidelijk. De verdachte is een man van Aziatische afkomst. Chunli Zhao zou bij een van de bedrijven hebben gewerkt en ontevreden zijn geweest. De politie denkt dat hij alleen handelde. Vermoedelijk zijn de slachtoffers ook werknemers.

De man is opgepakt op een parkeerplaats van de politie. In zijn auto werd een semiautomatisch wapen gevonden.

Afgelopen zaterdag (lokale tijd) vielen er in Californië elf doden bij een schietpartij in de plaats Monterey Park, in de buurt van Los Angeles. Een schutter sloeg toen toe in een dansclub. De verdachte van 72 jaar oud, ook van Aziatische afkomst, ging daarna naar een andere danszaal, maar daar werd zijn wapen afgepakt door een medewerker die hem wegjoeg. Vervolgens bracht de aanvaller zichzelf om het leven.

Ook op 16 januari was er al een dodelijke schietpartij in Californië. Zes mensen, onder wie een tienermoeder en haar baby, werden doodgeschoten in een huis in Central Valley.

Meer schietpartijen met veel doden

Gouverneur Gavin Newsom van Californië spreekt van "tragedie op tragedie". In de Verenigde Staten zijn sinds het begin van dit nog korte jaar 38 schietpartijen geweest met meerdere doden en/of gewonden, zo blijkt uit cijfers van het Gun Violence Archive. Daarbij zijn zo'n zeventig mensen om het leven gekomen.

Het aantal massaschietpartijen, met minimaal vier slachtoffers, is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2018 waren het er 336, vorig jaar 647. President Biden dringt er al tijden bij het Congres op aan om strengere wapenwetten aan te nemen, zoals een verbod op semiautomatische wapens en het verhogen van de leeftijdgrens voor het bezit van deze wapens naar 21 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl