Het witte busje, omsingeld door gepantserde voertuigen
NOS NieuwsAangepast

Politie Los Angeles omsingelt wit busje in zoektocht naar schutter dansstudio

In de zoektocht naar de schutter die gisteravond lokale tijd tien mensen doodschoot in een voorstad van Los Angeles, heeft de politie een wit busje omsingeld. CNN zendt live beelden uit van de omsingeling. Het is onduidelijk of er iemand in het busje zit en zo ja, of het daadwerkelijk de schutter is.

Rond 22.00 uur lokale tijd opende een man met een automatisch wapen het vuur in een dansstudio in Monterey Park. Vijf mannen en vijf vrouwen kwamen hierbij om het leven en tien andere slachtoffers zijn met verschillende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Op het moment van het schietincident waren duizenden mensen op straat om Chinees nieuwjaar te vieren.

De politie opende een klopjacht op de dader en uren later, rond het middaguur lokale tijd, blokkeerden gepantserde politievoertuigen een wit busje in de Californische stad Torrance, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Monterey Park.

'Busje voldoet aan omschrijving'

Op een persconferentie zei de politiechef van Los Angeles dat het nog onduidelijk is of het busje van de verdachte is. "We waren op zoek naar een wit busje en dit voertuig in Torrance voldoet aan die omschrijving", aldus de politiechef. "We denken dat er iemand in het voertuig zit, maar we weten niet wat zijn toestand is."

Kort na de verklaring van de politiechef was op live beelden te zien hoe een handvol militairen naar het busje liep en de ruit van de bijrijdersstoel werd ingetikt. De militairen openden vervolgens de zijdeuren en haalden spullen, waaronder dekens, uit het busje. Kort daarna openden de militairen de deur aan de bestuurderskant. Op de videobeelden lijkt een persoon voorovergebogen over het stuur te liggen.

Dader op de vlucht

Over het motief van de dader is nog niets bekend. Volgens de politie gaat het om een man van tussen de 30 en 50 jaar met een Aziatische uiterlijk. "We moeten deze persoon zo snel mogelijk van de straat krijgen", aldus de politiechef eerder vandaag tegen journalisten.

Van de gewonden die naar het ziekenhuis zijn gebracht verkeert ten minste een persoon in levensgevaar, aldus de politiechef.

Monterey Park ligt zo'n 10 kilometer buiten het centrum van Los Angeles. In de plaats woont een grote Aziatische gemeenschap. De nieuwjaarsactiviteiten die vandaag op het programma stonden zijn afgelast.

Doden bij schietpartij in Californië

In de nabijgelegen voorstad Alhambra was dezelfde avond een voorval. Volgens ooggetuigen liep daar, zo'n 20 minuten na de schietpartij in Monterey Park, een Aziatische man naar binnen met een vuurwapen. Bezoekers van het restaurant wisten dat van hem af te pakken, waarna de man op de vlucht sloeg. De politiechef zegt dat het zeer waarschijnlijk is dat het om dezelfde man als in Monterey Park gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl