NOS Sport

Nederland verlaat WK handbal met nederlaag tegen Servische reuzen

De Nederlandse handballers hebben hun eerste WK-deelname in 62 jaar niet met een positieve noot kunnen afsluiten. Het fysiek sterke Servië was in het laatste groepsduel in Katowice met 32-30 net iets beter.

Zowel Nederland als Servië had op voorhand al geen kans meer om de kwartfinales te halen. Duitsland en Noorwegen gaan als beste ploegen in de groep naar de laatste acht. Oranje besluit het WK als veertiende.

Bij een zege had Nederland, dat met een wildcard tot het WK werd toegelaten, zich mogelijk kunnen plaatsen voor het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Parijs. Via het EK van 2024 in Duitsland heeft Oranje nog wel een kleine mogelijkheid om zich alsnog voor het eerst in de geschiedenis voor de Spelen te plaatsen.

Oranje begon voortvarend met snel en flitsend combinatiespel en nam een 7-3 voorsprong. Teken voor de Servische reuzen om er fysiek een schepje bovenop te doen.

Direct rood

Dat leidde ertoe dat de stand weer gelijk werd (12-12, 13-13 en 15-15), maar ook dat de 2.03 meter lange Mijajlo Marsenic met rood werd weggestuurd, na een keiharde overtreding op de slechts 1.73 meter lange Luc Steins.

Halverwege stond Nederland met 17-15 voor, maar vroeg in de tweede helft kwam Servië voor het eerst aan de leiding (18-19). Daarna ging de stand lange tijd gelijkop.

Rood voor de Serviër Marsenic

Bij 28-28 verloor Nederland Samir Benghamen met een automatische rode kaart, na drie tijdstraffen. Daarna trok Servië het duel naar zich toe, onder meer omdat Rutger ten Velde bij 29-31 een strafworp miste.

Afscheidsduel

Voor Iso Sluijters (32) en Jeffrey Boomhouwer (34) betekent het einde van het WK ook het einde van hun interlandloopbaan. Sluijters en Boomhouwer speelden respectievelijk 105 en 101 duels voor Oranje. Beide routiniers maakten één treffer in hun afscheidsduel.

Dani Baijens (zeven doelpunten) en Kay Smits (zes) waren de meest productieve spelers aan Nederlandse zijde. Smits sluit het WK in Polen en Zweden daardoor af met liefst 44 doelpunten, slechts twee spelers hebben voorlopig vaker gescoord.

Met een late time-out probeerde Oranje de naderende nederlaag tegen Servië af te wenden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl