Blijdschap langs de lijn als Nederland eindelijk op voorsprong komt tegen Qatar

Handballers boeken zwaarbevochten zege op Qatar en houden zicht op kwartfinales

De Nederlandse handballers hebben op het WK hun eerste duel in de hoofdronde gewonnen van Qatar. Maar makkelijk ging het allerminst: tegen de Aziatische kampioen stond Oranje het grootste deel van de wedstrijd op achterstand, maar werd toch nog met 32-30 gewonnen.

Oranje speelde in het Poolse Katowice zonder de niet geheel fitte aanvoerder Bobby Schagen, die werd vervangen door Rob Schmeits. In de eerste helft liep het stroef bij het slordig spelende Oranje. Nederland kwam nog wel van 2-4 terug tot 4-4, maar vanaf 5-5 sloeg Qatar een gaatje van drie punten, dat maar niet kon worden gedicht.

Vooral in de afronding schoot de ploeg van bondscoach Staffan Olsson tekort. De bal belandde om de haverklap op de paal of lat of op de vuisten van de in Bosnië geboren doelman Bilal Lepenica. Keeper Bart Ravensbergen, Oranje-uitblinker in eerste WK-duels, kon zich voor rust juist niet onderscheiden.

Kay Smits scoort tegen Qatar

Qatar, achtste op de Olympische Spelen van 2016 en de WK's van 2017 en 2021, kwam tot een maximale voorsprong van vijf punten. In de rust keek Nederland tegen een 19-15 achterstand aan.

Ander vaatje

Oranje wist dat het na rust uit een ander vaatje moest tappen en dat gebeurde dan ook. Het zo geprezen dynamische en snelle aanvalsspel kwam nu wel uit de verf en na drie vlotte goals, en twee reddingen van Ravensbergen, was het verschil ineens nog maar één: 19-18.

Toch duurde het nog even tot Nederland - bij 25-25 - op gelijke hoogte kwam. En pas negen minuten voor het einde stond Oranje voor het eerst op voorsprong, toen Kay Smits de stand met een strafworp op 27-26 bracht.

Bondscoach Staffan Olsson viert de voorsprong van Nederland

Nederland denderde zelfs door naar 30-27, maar zag Qatar nog terugkomen tot 30-29. Een snelle break leverde anderhalve minuut voor tijd de 31-29 van Samir Benghanem op en die marge gaf de ploeg niet meer weg.

Duitsland en Servië

Rutger ten Velde, die van zijn negen pogingen op doel slechts eenmaal niet raakte, en Kay Smits waren de topscorers aan Nederlandse kant met acht treffers. Niels Versteijnen was goed voor zes doelpunten.

Nederland staat nu op vier punten en speelt nog twee wedstrijden in de hoofdronde: zaterdag wacht om 20.30 uur Duitsland, maandag is om 18.00 uur Servië de tegenstander. De nummers 1 en 2 van de groep gaan naar de kwartfinales.

In slaap gesust

"De eerste helft ging heel stroef", erkende Rutger ten Velde na de wedstrijd. "Qatar vertraagde vanaf de eerste minuut en dat maakte het voor ons moeilijk. We werden in slaap gesust. Maar we hebben twee punten. De dingen die niet goed zijn gegaan, moeten we meenemen. Maar soms is het ook goed om een wedstrijd snel te vergeten."

Luc Steins vond ook dat Oranje niet scherp genoeg aan het duel was begonnen. "Maar dat is ook weer een leerproces. We speelden niet per se heel slecht, maar het gaat erom dat die ballen er ingaan."

Bekijk de reacties van Luc Steins en Rutger ten Velde:

Steins: 'Niet treuren als we een keer wat minder spelen, we mogen tevreden zijn'

De rust bewaren was het devies voor de tweede helft, aldus Steins. "Dan komen onze kansen wel en hebben we ons doelpunt voor doelpunt teruggevochten in de wedstrijd."

"Nu gaan we er alles aan doen om die Duitsers te pakken. Wie had gedacht dat we hier in in de hoofdronde zouden staan en zaterdag een wedstrijd tegen Duitsland misschien beslissend is voor een plek in de kwartfinales? We moeten niet treuren als we een wedstrijd wat minder spelen. We mogen tevreden zijn."