Dani Baijens haalt uit

Duitsland ontneemt Nederlandse handballers bij WK zicht op kwartfinales

De Nederlandse handballers hebben in het Poolse Katowice niet voor een stunt kunnen zorgen op het WK handbal. Oranje bleek niet opgewassen tegen Duitsland, dat met 33-26 te sterk was.

Door die nederlaag kan het Nederlands team de kwartfinales op het WK vergeten. Er rest nog één wedstrijd voordat het toernooi erop zit: het laatste duel in de hoofdronde met Servië, dat maandagavond de tegenstander is.

Geen grip op Knorr

Scherp zijn en zo min mogelijk fouten maken. Met een topteam als dat van Duitsland als tegenstander was de opdracht voor Oranje duidelijk. Om van de Duitsers te winnen, moest continu een hoog niveau worden gehaald.

Een tijdlang bood Nederland inderdaad prima tegenstand. In de openingsfase kwam de ploeg van bondscoach Staffan Olsson zelfs tot drie keer toe op voorsprong. Net zo vaak sloeg Duitsland echter terug, onder meer door een 4-3 achterstand om te draaien in een 6-4 voorsprong.

Baijens en Benghanem doen alles om de Duitse uitblinker Knorr af te stoppen

Vanaf dat moment was Nederland veroordeeld tot de achtervolging. Dat ging de ploeg in eerste instantie niet slecht af. Oranje knokte zich een aantal keer terug van een achterstand en kwam na iets meer dan twintig minuten op gelijke hoogte: 10-10.

In de slotfase van de eerste helft liepen de sterke Duitsers toch uit. Uitblinker Juri Knorr, op wie Nederland nauwelijks grip kreeg, leverde met zes goals een grote bijdrage aan de ruime voorsprong (15-12) waarmee Duitsland aan de tweede helft begon.

Duitsers nemen afstand

Meteen na de pauze schakelde de drievoudig wereldkampioen nog een tandje bij. Vijf keer op rij werd doelman Bart Ravensbergen, die Oranje in de eerste WK-duels met regelmaat op de been hield, gepasseerd, waardoor Duitsland uitliep naar 20-12.

Bekijk hieronder uitgebreide reacties van aanvoerder Bobby Schagen en keeper Bart Ravensbergen.

Mede door goals van de van een blessure teruggekeerde aanvoerder Bobby Schagen en Kay Smits, die met zes treffers de topscorer van het Nederlands team was, wist Nederland het gaatje nog te verkleinen tot vijf: 21-16.

Het was niet genoeg om Duitsland daadwerkelijk in problemen te brengen. De lange keeper Andreas Wolff was steeds vaker een sta-in-de-weg voor Oranje, dat moest toezien dat de achterstand in het vervolg van de tweede helft toch weer opliep.

'Geen schande'

"Als je van dit Duitsland verliest en eerder maar nipt van Noorwegen verliest, is dat geen schande", blikte Schagen alvast terug op het toernooi. "Ten opzichte van het EK hebben we nu twee toplanden echt een wedstrijd geboden. Dat is een stap die we hebben gemaakt. Die landen moeten tegen ons nu ook tot het gaatje gaan."

Doelman Ravensbergen sloot zich bij zijn aanvoerder aan. "Er is wel teleurstelling, omdat ik denk dat er meer inzat. Maar als je de vijfde wedstrijd in tien dagen speelt, gaat vermoeidheid ook een rol spelen. Wij hebben minder wisselmogelijkheden dan andere landen, die een bredere selectie hebben."