Premier Ardern tijdens een persconferentie in september
NOS NieuwsAangepast

Nieuw-Zeelandse premier Ardern kondigt vertrek aan: 'Geen energie meer'

Jacinda Ardern stopt volgende maand als premier van Nieuw-Zeeland. Dat heeft ze bekendgemaakt in een persconferentie. Naar eigen zeggen heeft de 42-jarige leider van de sociaaldemocraten niet meer voldoende energie om het land te leiden.

"Het is simpel", zei Ardern in een toelichting op haar besluit die door media als emotioneel wordt omschreven. "Ik ben een mens, politici zijn mensen. We geven alles wat we kunnen, zolang we dat kunnen. En dan is het tijd. Voor mij is het nu tijd."

Zo kondigde premier Ardern haar vertrek aan:

Nieuw-Zeelandse premier Ardern stopt: 'Niet genoeg energie meer'

Ardern, die sinds 2017 premier is, zegt dat ze afgelopen zomer heeft nagedacht over haar toekomst in de politiek. Toen kwam ze tot de conclusie dat ze niet verder wil als politiek leider van Nieuw-Zeeland. "Ik weet wat er nodig is voor deze baan en ik weet dat ik niet meer genoeg brandstof heb", zei ze.

Corona-aanpak

Tijdens de coronacrisis werd Ardern internationaal geprezen om haar aanpak. Nieuw-Zeeland was maandenlang gesloten voor buitenlandse bezoekers en slaagde er daardoor lange tijd in het virus buiten de deur te houden. Toen er toch besmettingen werden geregistreerd, voerde de regering van Ardern strenge lockdowns in, ook in periodes dat maar een of enkele positieve coronatests werden gemeld.

Door deze zero-covid-strategie bleef het aantal coronadoden in Nieuw-Zeeland weliswaar beperkt, maar de strenge regels kwamen Ardern ook op kritiek te staan. Inwoners van het land verweten hun premier onder meer dat ze te weinig oog had voor de economische belangen van Nieuw-Zeeland, dat normaal gesproken veel geld verdient met toerisme.

Toen Ardern ruim vijf jaar geleden aantrad als premier, was ze met haar 37 jaar een van de jongste vrouwelijke premiers ter wereld.

Tijdens haar premierschap beviel ze van haar dochter Neve. Ze was daarmee wereldwijd de tweede premier ooit die met zwangerschapsverlof ging. Daarover zei ze later dat ze wel begreep dat veel mensen dat interessant vonden, maar dat ze niet bekend wilde staan "als de vrouwelijke leider die beviel van een baby".

"Ik hoop dat ik genoeg voor elkaar krijg om bekend te staan als iemand die iets heeft betekend voor Nieuw-Zeeland", aldus Ardern in 2019.

Aanslagen en vulkaanuitbarsting

Behalve met de coronacrisis kreeg Ardern als premier ook te maken met de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, waarbij in maart 2019 51 doden vielen. In december van datzelfde jaar kwamen 21 toeristen om het leven door een vulkaanuitbarsting op White Island. Ardern was nauw betrokken bij de reddingsoperatie.

Naar verwachting stapt Ardern per 7 februari op. De komende dagen wordt gestemd over haar opvolger. Op 14 oktober staan er verkiezingen gepland in Nieuw-Zeeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl