Ardern, Gayford en Neve bij de VN in New York
NOS Nieuws

Nieuw-Zeelandse premier neemt baby mee naar VN-vergadering

Dit jaar is er een wel heel jonge deelnemer aanwezig bij de algemene vergadering van de VN in New York. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft haar baby meegenomen.

Ardern beviel eind juni van dochter Neve Te Aroha en omdat het meisje borstvoeding krijgt moet ze dicht bij haar moeder in de buurt blijven. Daarom besloten Ardern en haar partner Clarke Gayford, die de baby verzorgt, om de nu drie maanden oude baby mee te nemen naar de vergadering in New York. Daar kreeg ze zelfs een eigen toegangspas.

Ardern (38) is de jongste premier die Nieuw-Zeeland ooit heeft gehad en de eerste die tijdens haar premierschap met zwangerschapsverlof ging. Ze wordt beschouwd als een symbool voor emancipatie. Wereldwijd is ze de tweede vrouw die een kind kreeg tijdens haar premierschap. In 1990 ging de Pakistaanse premier Benazir Bhutto haar voor.

Om in New York te komen reisde het paar met baby Neve de halve wereld over. Gayford grapte in een tweet dat Neve haar doodvermoeide ouders wakker had gehouden tot 03.45 uur vanochtend "zonder ook maar rekening te houden met de veranderende tijdszones".

Kinderen op de werkvloer

Vandaag waren Ardern, Gayford en Neve aanwezig op een bijeenkomst voorafgaand aan de Algemene Vergadering en donderdag spreekt de Nieuw-Zeelandse premier de 130 aanwezige leiders op vergadering toe.

"Ik heb geluk dat ik zoveel steun krijg vanuit mijn netwerk. Daarom heb ik de mogelijkheid om mijn kind mee naar mijn werk te nemen. Er zijn niet veel banen waarbij dat mogelijk is", zei Ardern.

Ardern met dochter Neve

"Ik snap dat iedereen het interessant vindt dat ik de tweede vrouw ter wereld ben die een kind heeft gekregen tijdens haar premierschap", zei ze tegen Television New Zealand. "Het is ongebruikelijk. Maar er komt een dag dat dat niet meer zo is. Dat het niet meer gezien wordt als iets buitengewoons. En ik kijk uit naar die dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl