Premier Jacinda Ardern en haar partner Clarke Gayford
NOS Nieuws

Nieuw-Zeelandse premier Ardern zwanger

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft bekendgemaakt dat ze zwanger is. De verklaring leverde haar meteen veel steunbetuigingen op van organisaties voor vrouwenrechten en vakbonden. "Ik zal tegelijkertijd eerste minister en moeder zijn", zei Ardern.

Ardern (37) krijgt haar eerste kind in juni. Ze verklaarde dat ze tot het eind van haar zwangerschap zal doorwerken en dan zes weken verlof zal opnemen. Gedurende haar verlof leidt vice-premier Winston Peters het land.

Bij haar woning in Auckland zei Ardern ook dat haar partner Clarke Gayford volledig voor het kind zal zorgen en dat het hele gezin indien mogelijk gezamenlijk zal reizen. Gayford presenteert voor de televisie een programma over vissen.

Ardern is niet de eerste premier die zwanger raakt tijdens haar ambtsperiode. De Pakistaanse premier Benazir Bhutto ging haar voor: die beviel in 1990 van een kind.

De politieke carrière van Labour-leider Ardern verloopt stormachtig. Ze kwam vorig jaar aan de macht als leider van een coalitieregering, na een zwaarbevochten verkiezingscampagne. De populaire Ardern is de jongste premier van Nieuw-Zeeland in meer dan een eeuw en de derde vrouwelijke premier van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl