Partijleider van de Nationale Partij Bill English claimt de overwinning
NOS Nieuws

Regerende conservatieve partij wint verkiezingen in Nieuw-Zeeland

De regerende Nationale Partij van premier Bill English heeft de verkiezingen in Nieuw-Zeeland gewonnen. De centrumrechtse partij haalde 46 procent van de stemmen, net iets minder dan bij de vorige verkiezingen in 2014. Labour gaat weliswaar van 25 naar 35 procent, maar dat is lang niet genoeg om het voortouw te krijgen bij de kabinetsformatie.

De Nationale Partij is al sinds 2008 aan de macht. Ditmaal heeft ze niet genoeg zetels gehaald om zelfstandig verder te regeren. Verwacht wordt English in gesprek gaat met het populistische New Zealand First, dat van 8,6 naar 7,5 procent van de stemmen gaat. English heeft al laten weten dat hij met NZF een stabiele regering wil vormen, maar die partij heeft de avances tot nu toe afgewezen.

De Groenen zakken van 10,7 procent naar 5, 8 procent. Ook de Groenen zouden English theoretisch aan een meerderheid kunnen helpen, maar die hebben dat voor de verkiezingen uitgesloten. Een mogelijkheid is verder nog een coalitie van Labour, NZF en de Groenen. NZF heeft eerder met Labour geregeerd.

Wisselend aan de macht

Een coalitie tussen Labour en de National Party wordt als onwaarschijnlijk gezien. De twee partijen wisselen elkaar al decennia af in de regering.

De stembureaus sloten om 9.00 uur vanmorgen Nederlandse tijd, maar de officiële uitslag van de verkiezingen laat waarschijnlijk nog twee weken op zicht wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl