Jacinda Ardern en haar man bij een diner op Buckingham Palace in Londen
NOS NieuwsAangepast

Tot einde werkte ze door, maar nu gaat Nieuw-Zeelandse premier echt bevallen

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is opgenomen in het ziekenhuis om te bevallen van haar eerste kind. Ze was uitgerekend op 17 juni.

Ardern (37) is de eerste zwangere regeringsleider in 30 jaar tijd. In januari maakte ze haar zwangerschap bekend op Instagram. "Ik zal tegelijkertijd eerste minister en moeder zijn", plaatste Ardern bij een foto. Het bericht leverde haar toen meteen veel steunbetuigingen op, vooral van organisaties voor vrouwenrechten en vakbonden.

Ardern heeft tot het einde van haar zwangerschap doorgewerkt. Nu neemt ze zes weken verlof op. In die weken leidt vice-premier Winston Peters het land. Arderns partner, Clarke Gayford, zal daarna de volledige zorg voor het kind op zich nemen.

In Nieuw-Zeeland wordt het nieuws over de bevalling van de premier op de voet gevolgd. Journalisten bivakkeren inmiddels bij het ziekenhuis.

De politieke carrière van Ardern verloopt zeker niet stilletjes. Vorig jaar kwam ze aan de macht als leider van een coalitieregering, na een zware verkiezingscampagne. Ze is de jongste premier van Nieuw-Zeeland in meer dan een eeuw en de derde vrouwelijke premier van het land.

De eerste vrouwelijke premier die zwanger raakte tijdens haar ambtsperiode was de Pakistaanse premier Benazir Bhutto. Zij beviel in 1990 van een kind. Bhutto werd later vermoord tijdens een politieke bijeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl