Aankomende reizigers op Schiphol, begin januari
NOS NieuwsAangepast

Schiphol laat weer meer reizigers toe vanaf maart

Schiphol heft de beperking van het aantal reizigers op. Door de personeelstekorten vliegen er nu maximaal 50.000 mensen per dag vanaf de luchthaven. Op 26 maart komt daar een eind aan.

Voor de meivakantie verwacht Schiphol 70.000 reizigers per dag, zonder eindeloze rijen en borden die rood kleuren met geschrapte vluchten.

Afgelopen jaar stonden vliegreizigers urenlang in de rij tijdens de meivakantie en de zomervakantie. Dat kwam vooral door een tekort aan beveiligers op de luchthaven.

In november concludeerde Schiphol dat het 850 beveiligers te weinig had om vakantiedrukte aan te kunnen. Met betere roosters en een hoger loon probeerde het bedrijf afgelopen maanden personeel aan te trekken.

"Dat gaat voortvarend", zegt een woordvoerder. "Sinds november is het tekort gehalveerd." De luchthaven ligt daarmee naar eigen zeggen op koers om problemen in mei te voorkomen. "Door het nieuwe personeel en technologische verbeteringen bij de beveiliging kunnen we de beperkingen opheffen."

Reisbranchevereniging ANVR is optimistisch. "Er worden veel reizen geboekt", zegt een woordvoerder. "Het is dus goed nieuws dat Schiphol de beperkingen opheft. We weten dat ze heel hard werken om mensen aan te nemen en ze lijken op koers te liggen."

Ochtenddrukte

Toch lijkt het een precaire balans te worden tussen beheersbare drukte en chaos. De huidige wervingscampagne is namelijk voldoende om 70.000 mensen per dag te laten vliegen, maar niet als het grootste deel daarvan in de ochtend wil vertrekken.

Luchtvaartmaatschappijen willen veel vluchten in de ochtenduren laten vertrekken. "Dat soort pieken blijft nog lastig", geeft Schiphol toe. Daarom heeft het de maatschappijen gevraagd om hun vluchten beter te spreiden over de dag. "Want als het in de ochtend niet goed gaat, kan de rest van de dag ook in de soep lopen."

Vakbond FNV is enthousiast over het voornemen om meer te spreiden. "Dat is echt goed om de werkdruk te verlichten", zegt vakbondsman Jaap de Bie. En ook over de hogere lonen klinken goedkeurende woorden.

Toch vreest De Bie nog steeds voor problemen in de meivakantie. "Het is echt nodig om dat tekort van 800 mensen helemaal weg te werken en al die nieuwe mensen in te werken", zegt hij. "Stel dat dat lukt dan heb je ook nog personeelstekorten bij de bagage-afhandelaars. Die hebben zich afgelopen jaar kunnen verschuilen achter de tekorten bij de beveiligers."

Overleg op Schiphol

Volgens Schiphol-topman Ruud Sondag verwachten ook de luchtvaartmaatschappijen dat het goedkomt. "Gisteren had ik de ceo's van alle hier gevestigde luchtvaartmaatschappijen aan tafel. Die staan allemaal achter onze boodschap dat er geen beperkingen meer nodig zijn."

Corendon laat in een reactie weten met Schiphol en de overheid in gesprek te gaan over de spreiding van vluchten. Verder zegt de reisorganisatie deze zomer geen problemen te verwachten bij de afhandeling van bagage van hun passagiers.

"We delen de zorgen van FNV over tekorten niet voor zover het onze afhandelaar betreft", zegt een woordvoerder. "Onze afhandelaar (Dnata) heeft afgelopen zomer al laten zien het prima aan te kunnen en we verwachten voor komend seizoen hetzelfde."

Komende weken volgen nog verdere gesprekken met de luchtvaartmaatschappijen en de afhandelaren over het voorkomen van te lange wachtrijen en te hoge werkdruk tijdens piekmomenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl