Drukte op Schiphol
NOS Nieuws

Schiphol schrapt duizenden vluchten tot maart 2023

Schiphol laat tot eind maart 2023 minder passagiers vertrekken die in Nederland opstappen. In de vakantieweken zal het gaan om gemiddeld 50.000 personen, in de overige weken 46.000, dat is 13 procent minder dan voor corona. Schiphol zegt dat eind december zal worden bekeken of er vanaf eind januari "wellicht meer mogelijk is."

In een verklaring zegt de luchthaven dat het aanhouden van een maximum aantal reizigers noodzakelijk is. "We willen veiligheid van medewerkers en reizigers waarborgen en een betrouwbaarder luchthavenproces bieden."

'Uitzichtloze situatie'

De grootste gebruiker van Schiphol, KLM, zegt in reactie dat hiermee "de maat vol is". Volgens de maatschappij ontstaat op deze manier een uitzichtloze situatie. Er zijn al sinds mei structureel problemen bij de luchthaven.

"De situatie op Schiphol vraagt al te lang, te veel van onze klanten en onze collega's", zegt CEO Marjan Rintel. "KLM heeft eerder al gezegd dat het beperken van het aantal passagiers geen maatregel voor de lange termijn kan zijn, maar daar lijkt het nu wel op."

De vliegmaatschappij zegt de ticketverkoop voor de komende periode verder te beperken op de Nederlandse markt. "Dat moet ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk aanvullende annuleringen voor onze klanten beperken en tegelijkertijd binnen de grenzen van Schiphol blijven voor een veilige vluchtuitvoering."

KLM zegt alles op alles te zetten om klanten die reeds geboekt hebben, te laten vertrekken. "Binnen de beperkingen werken onze collega's daar dagelijks hard aan."

Steun van vakbond

Vakbond FNV zegt het besluit van Schiphol te steunen. "Schiphol kampt met een personeelstekort. Dat moet je eerst oplossen, voordat je kan denken aan meer vluchten", aldus Joost van Doesburg van de bond.

"De roosters moeten beter en de beloning moet aanzienlijk omhoog om mensen te trekken. En ik betwijfelen of eind maart de problemen al verholpen zijn. Dus het kan dat deze maatregelen nog langer voortgezet moeten worden."

'Problemen zijn te voorkomen'

Twee weken geleden kondigde de luchthaven aan dat komende maand 18 procent minder reizigers vertrekken, per dag gemiddeld ruim 9000.

Vanaf eind 2023 mag de luchthaven hoe dan ook niet meer dan 440.000 vluchten per jaar uitvoeren, 60.000 minder dan nu het geval is. Het is voor het eerst dat het mes wordt gezet in het aantal vluchten op Schiphol.

Vandaag stelde TUI-topman Arjan Kers bij BNR dat de problemen op Schiphol mede worden veroorzaakt door de krimpplannen van het kabinet met de luchthaven.

"We krijgen ideeën voorgespiegeld waarbij volgend jaar de problemen weer zullen optreden op Schiphol. Je krijgt daardoor echt het idee dat ze het niet willen oplossen, want de problemen zijn te voorkomen", zegt Kers, tevens de nieuwe voorzitter van reisbranchevereniging ANVR.

Schiphol ontkent dat de krimpplannen de problemen veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl