NOS Nieuws

Alle beroepsgroepen kampen nu met personeelstekort

In het tweede kwartaal is de krapte op de arbeidsmarkt zo hard opgelopen dat alle beroepsgroepen een tekort aan personeel hebben, meldt het UWV. De personeelskrapte heeft steeds vaker negatieve gevolgen voor de economie en steeds meer mensen in Nederland krijgen ermee te maken.

Het aantal vacatures groeide met 44 procent, maar het aantal mensen met een WW-uitkering die recent hebben gewerkt, daalde met 31 procent. Er waren dus meer vacatures en minder mensen om ze in te vullen. Al met al was de arbeidskrapte in het tweede kwartaal twee keer zo groot als een jaar eerder.

In het eerste kwartaal duidde het UWV alle arbeidsmarktregio's al aan als 'krap' of 'zeer krap'. Maar onder meer reisbegeleiders, schilders, hulpkrachten in de bouw en chauffeurs waren toen nog wel te vinden. In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.

Werknemers vasthouden

De arbeidskrapte heeft een nadelig effect op de economische groei. Er zijn niet alleen lange wachttijden bij Schiphol of minder bussen en treinen die rijden. Ook voorzieningen als de zorg en het onderwijs staan onder druk. "Lange tijd heeft de economie de arbeidsmarkt bepaald. Nu de krapte op de arbeidsmarkt zulke extreme vormen heeft aangenomen, lijkt die relatie deels omgedraaid", aldus Frank Verduijn, arbeidsmarktadviseur van het UWV.

"Naarmate het aanbod van beschikbare kandidaten opdroogt, wordt het vasthouden en ontwikkelen van bestaand personeel belangrijker. Dat kan bijvoorbeeld door voldoende ontwikkeling en uitdaging te bieden, maar ook aandacht voor vitaliteit, werkomstandigheden, werktijden en werkdruk is essentieel om medewerkers te binden en boeien", zegt Verduijn.

Ook kunnen werkgevers volgens Verduijn nog eens goed naar de sollicitatieprocessen kijken. "Voor sommige functies is het belangrijk om de juiste diploma's te hebben. Toch zijn er ook functies waar vaardigheden belangrijker zijn dan diploma's. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld ook evalueren of alle vaardigheden al aanwezig moeten zijn tijdens het solliciteren. Sommige vaardigheden kunnen ook tijdens het werken worden geleerd", zegt Verduijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl