ANP
NOS NieuwsAangepast

Schiphol laat komende weken ruim 9000 reizigers per dag minder vertrekken

De komende anderhalve maand kunnen er vanaf Schiphol per dag gemiddeld 9250 minder reizigers vertrekken, dat is een verlaging van 18 procent. De luchthaven zegt dat deze maatregel nodig is omdat beveiligingsbedrijven de "aankomende maanden minder beveiligers leveren dan zij eerder aangaven".

De maatregel geldt tot ten minste 31 oktober. Het maximale aantal vertrekkende reizigers per dag wordt de rest van deze maand 54.500 en volgende maand 57.000. Deze aantallen liggen flink lager dan Schiphol begin augustus nog inschatte.

In een verklaring zegt Hanne Buis, operationeel directeur van de luchthaven, dat de maatregel nodig is om de veiligheid van passagiers en medewerkers te waarborgen. Ze noemt het "slecht nieuws voor passagiers en voor luchtvaartmaatschappijen".

KLM zegt in een reactie dat de maatregelen "verregaande consequenties hebben voor onze passagiers, collega's en de nationale en internationale reputatie van Schiphol en daarmee KLM". De luchtvaartmaatschappij kijkt op dit moment wat de gevolgen zijn en verwacht "binnen enkele dagen" meer duidelijkheid daarover. KLM zegt haar uiterste best te doen om reizigers met een ticket gewoon te laten reizen.

Vertrek topman Dick Benschop

De maatregel komt een dag nadat topman Dick Benschop aankondigde op te stappen. Hij gaf aan dat er veel aandacht en kritiek is op de manier waarop zijn organisatie de problemen aanpakt en dat er daarbij ook wordt gewezen naar zijn verantwoordelijkheid als topman. "Ik maak op eigen initiatief plaats om Schiphol de ruimte te geven een nieuwe start te maken. Ik wil niet dat de aandacht voor mijn persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen."

Benschop meldde gisteren al dat Schiphol op zeer korte termijn met nieuwe beperkingen zou komen. Hij noemde dat slecht nieuws.

Schiphol heeft al maanden last van lange wachttijden voor de beveiliging. In de zomer werden de rijen korter, onder meer omdat het personeel een zomerbonus kreeg. Deze maand keerden de rijen weer terug. Eerder deze week liet vakbond FNV weten een verband te zien tussen het aflopen van de bonus en het terugkeren van de lange rijen: "Nu die toeslag er niet meer is, vertrekken ze weer."

Barin, de belangenvereniging van luchtvaartmaatschappijen, kom desgevraagd niet met een nieuwe reactie. De organisatie noemde de maatregelen gisteren, toen ze al werden verwacht, "een klap op de vuurpijl" en stelde dat de ingreep het goede imago van Schiphol te grabbel gooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl