Hoger loon en betere roosters voor beveiligers op Schiphol
Om meer beveiligers aan te trekken en vast te houden gaat luchthaven Schiphol hun 2,50 euro per uur meer betalen. Dat meldt de luchthaven na gesprekken met beveiligingsbedrijven en vakbonden.
Die loonsverhoging komt bovenop de zogeheten Schiphol-toeslag van 1,40 euro per uur, die werd ingesteld toen de zomerbonus van 5,25 euro per uur afliep. In totaal krijgen medewerkers dus een minder hoge toeslag dan afgelopen zomer. Maar beveiligers worden wel 35 procent meer betaald in de nacht: op die manier kan een individuele werknemer die vaak 's nachts werkt dus wel hoger uitkomen.
Wel is het volgens vakbond FNV belangrijk dat deze loonsverhoging aanzienlijk langer wordt uitgekeerd dan voor de zomertoeslag gold. De loonsverhoging en de nachttoeslag blijven van kracht tot en met december 2024. De Schiphol-toeslag loopt in oktober 2023 al af.
De maatregelen gelden voor alle beveiligers op Schiphol en Rotterdam The Hague Airport en gaan in november in.
Lost dit problemen op?
Schiphol hoopt zo meer beveiligers aan te trekken en te voorkomen dat de huidige werknemers vertrekken, zodat de drukte op het vliegveld afneemt. De luchthaven gaf vorige week al aan dat het zich genoodzaakt voelt om tot eind maart 2023 minder passagiers te laten vertrekken.
Naast de nieuwe toeslagen zal er ook aan de arbeidsvoorwaarden gewerkt worden. Zo worden de rustruimtes voor beveiligers opgeknapt: die waren volgens CNV vaak "armoedig" met "kapotte spullen." Ook komt er iets meer zekerheid in de roosters van beveiligers. Zo zullen diensten op tien momenten per dag kunnen starten, minder dan nu het geval is.
Volgens vakbond FNV is het nog maar de vraag of dit akkoord de problemen op Schiphol op de korte termijn oplost. "Het grote probleem is dat de werkdruk veel te hoog is maar het duurt maanden om mensen aan te nemen en op te leiden," zegt FNV-bestuurder Joost van Doesburg. Daarnaast zijn er niet alleen personeelstekorten in de beveiliging, zegt de bond, maar volgens Schiphol zit er nog niks extra's in het vat voor die andere groepen.
Ook Schiphol weet niet zeker of dit alles zal oplossen maar noemt de stappen wel noodzakelijk. "Het lukte ons niet om genoeg beveiligers aan te trekken, er moest meer gebeuren," zegt Hanne Buis, operationeel directeur van Schiphol. "Anders hadden we volgende meivakantie weer dezelfde problemen gekregen."
Beveiligers niet komen opdagen
De capaciteitsproblemen van Schiphol spelen al sinds de meivakantie. De grote drukte nam de afgelopen maanden af toen de luchthaven een zomerbonus uitkeerde aan werknemers.
Medewerkers van Schiphol reageerden toen voorzichtig enthousiast op de loonsverhoging:
De afgelopen weken was het weer raak. In september moesten er vluchten worden geannuleerd op dagen dat beveiligers niet kwamen opdagen.
Vakbond FNV vond het opvallend dat de problemen terugkeerden toen de bonusregeling afliep. "Nu die toeslag er niet meer is, vertrekken ze weer." Operationeel directeur van Schiphol Hanne Buis vond het toen nog te vroeg voor die conclusie.