Rutte na zijn bezoek aan het Witte Huis in 2018
NOS Nieuws

Rutte bespreekt gevoelige thema's met Biden in Witte Huis

Premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gaan vandaag in Washington op bezoek in het Witte Huis. Ze worden daar eind van de middag (Nederlandse tijd) ontvangen door president Biden en Hoekstra's ambtgenoot Blinken.

Op de agenda staat onder meer de oorlog in Oekraïne, waarover Nederland en de VS het in grote lijnen eens zijn. Maar er wordt ook gesproken over onderwerpen die gevoeliger liggen, zoals chipmachinefabrikant ASML. De VS wil dat het Nederlandse bedrijf stopt met leveringen aan China.

Omgekeerd heeft Nederland grote moeite met de Inflation Reduction Act (IRA) van de VS. Dat is een regeling van belastingvoordelen en subsidies voor groene technologische producten die in de VS worden geproduceerd, zoals elektrische auto's. Nederland en andere Europese landen zien de IRA als ongewenste staatssteun.

Derde president

Biden is voor Rutte de derde president die hij opzoekt in het Witte Huis. Eerder werd Rutte ontvangen door Bidens voorgangers Obama en Trump.

Dat leverde in 2018 een opmerkelijk moment op. Trump zei tijdens een persmoment dat het hem niet uitmaakte als er geen handelsovereenkomst tussen de VS en de EU zou komen, waarop Rutte de president openlijk tegensprak.

Rutte moest lachen, maar besloot tegelijkertijd tegengas te geven:

'We gaan het hebben over banen en veiligheid'

Amerikaanse media zullen zich vandaag vooral op Biden richten. Het is het eerste moment dat ze hem kunnen bevragen sinds bekend werd dat er meer geheime documenten in zijn privékantoor zijn gevonden.

Bekijk hier een compilatie van eerdere bezoeken aan het Witte Huis van premier Rutte en zijn voorganger Balkenende:

Zo gingen premiers eerder naar the Oval Office

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl