Joe Biden op Bali, waar afgelopen week de G20-top was
NOS Nieuws

Joe Biden vandaag 80, wordt nooit de oudste westerse leider ooit

President Biden is 80 jaar geworden, maar een uitbundig feest zit er vandaag niet in. Bidens voorgangers Reagan en Eisenhower vierden het als een groot moment toen ze 70 werden in het Witte Huis, maar voor Biden is zijn leeftijd een pijnlijk punt dat hij het liefst bagatelliseert. "Ik kan dat getal niet eens uitspreken", zei hij onlangs in een radio-interview, waarin hij ook suggereerde dat hij zich 50 voelde.

Zijn verjaardag wordt gelukkig voor hem in de schaduw gesteld door het huwelijk van zijn 28-jarige kleindochter Naomi, die gisteren in de tuin van het Witte Huis in het bijzijn van 250 gasten het ja-woord gaf aan Peter Neal. Vandaag viert de familie de verjaardag van opa met een brunch.

De bruiloft van Naomi Biden en Peter Neal, gisteren in de tuin van het Witte Huis

Nooit eerder werd een Amerikaanse president in het Witte Huis zo oud. De tot nu toe oudste president, Reagan, was nog net geen 78 toen hij aftrad.

Sommige Amerikanen hebben moeite met de leeftijd van hun president, anderen helemaal niet:

Gemengde reacties op een 80-jarige als president van de VS

Bidens leeftijd past wel in een trend. Zijn voorganger Donald Trump was 74 toen hij het Witte Huis verliet, Nancy Pelosi trad vorige week als 82-jarige af als de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden.

Ook andere grote mogendheden worden geregeerd door leiders die vroeger bejaard zouden zijn genoemd. Vladimir Poetin werd onlangs 70, de Chinese leider Xi Jinping wordt het volgend jaar.

Jonge Europeanen

Vergeleken daarbij zijn de meeste Europese regeringsleiders opvallend jong. De Duitse bondskanselier Scholz is al 64, maar de Franse president Macron is pas 44, de Italiaanse premier Meloni 45 en de Spaanse premier Sanchez 50. Mark Rutte is, hoewel hij al 12 jaar premier is, toch pas 55.

Dat is nog oud vergeleken bij de Finse premier Marin, die 34 was toen ze aantrad en afgelopen week 37 werd. Ook de Britse premier Sunak is nog opvallend jong: 42.

Churchill, De Gaulle en Adenauer

Europese regeringsleiders waren niet altijd jong. Charles de Gaulle was 78 toen hij aftrad als president van Frankrijk, drie jaar voor het einde van zijn termijn. Winston Churchill was 80 toen hij Downing Street 10 verliet. Maar dat was nog niets vergeleken met Konrad Adenauer, die bijna 88 was toen hij in 1963 aftrad als bondskanselier van West-Duitsland.

Die leeftijd gaat Biden in elk geval niet halen als president van de Verenigde Staten. Mocht hij opgaan voor een tweede termijn en herkozen worden, dan is hij 86 als hij het Witte Huis begin 2029 verlaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl