NOS Nieuws

Biden belooft dat Zelensky 'nooit alleen zal staan', komt met nieuw steunpakket

De Oekraïense president Zelensky en president Biden hebben in het Witte Huis met elkaar gesproken over verdere Amerikaanse militaire steun aan de Oekraïense strijd tegen Rusland. Het gesprek duurde iets meer dan een uur, waarna de twee een persconferentie gaven. Het is voor het eerst sinds de Russische invasie, eind februari, dat Zelensky naar het buitenland reisde.

Namens alle Oekraïners bedankte Zelensky Biden en het Amerikaanse volk voor de omvangrijke steun aan Oekraïne. De Verenigde Staten is voor Oekraïne de belangrijkste partner in de oorlog.

Biden maakte vanavond nieuwe defensiesteun ter waarde van 2 miljard dollar bekend. Onderdeel van dat nieuwe pakket is een Patriot-luchtafweersysteem, waar Oekraïne al lange tijd om vraagt. Het systeem kan een zeer belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van cruciale infrastructuur tegen Russische raketaanvallen. Ook werd 370 miljoen dollar aan humanitaire hulp toegezegd aan Oekraïne.

'Belangrijke stap'

De komst van het Patriot-luchtafweersysteem maakt het volgens Zelensky mogelijk om de Oekraïense bevolking te blijven beschermen. "Dit is een belangrijke stap naar een veiliger luchtruim in Oekraïne. We vechten voor een gezamenlijke overwinning tegen de tirannie van Rusland, en we zullen winnen".

Daarnaast werken de Verenigde Staten aan een fonds van 45 miljard dollar om op de langere termijn Oekraïne weer op te bouwen. Dit fonds moet wel nog worden goedgekeurd door het Congres. Zelensky zei ervan overtuigd te zijn dat ook in de nabije toekomst zowel de Republikeinen als de Democraten Oekraïne blijven steunen.

Biden zei trots te zijn op het bezoek van Zelensky aan het Witte Huis en prees de president voor zijn moedige leiderschap in de oorlog tegen Rusland.

"Zelensky heeft duidelijk gemaakt dat hij voor vrede kiest. Poetin heeft die intentie niet en doet er niets aan om deze wrede oorlog te stoppen. Oekraïne zal nooit alleen staan. Jullie hebben de steun van de Verenigde Staten zolang Oekraïne bestaat", aldus Biden.

Ook is de Amerikaanse president niet bang dat de internationale steun aan Oekraïne minder zal worden. "Ik heb de EU en de NAVO nog nooit zo verenigd gezien en zie geen tekenen dat dat verandert."

Nieuwe sancties Wagner Groep

Eerder op de avond maakte het Witte Huis extra strafmaatregelen bekend tegen de beruchte Russische paramilitaire organisatie Wagner Groep. Die strijdt samen met het Russische leger in Oekraïne.

Zelensky geeft vannacht nog een toespraak voor beide Kamers van het Congres. Daarna keert hij weer terug naar Oekraïne.

Bekijk hier de aankomst van president Zelensky bij het Witte Huis:

Zelensky schudt Biden de hand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl