ANP
NOS Schaatsen

Van 't Wout maakt indruk met racestijl bij EK: 'Hij is shorttrackmafkees'

Jens van 't Wout had zelf geen hoge verwachtingen van de EK shorttrack. Toch staat hij na drie wedstrijddagen in Gdansk met een gouden en twee zilveren individuele medailles van oor tot oor te glunderen.

De 21-jarige Nederlander maakte in Gdansk vooral indruk met zijn manier van racen. Bondscoach Niels Kerstholt sloeg het langs de kant van de baan met genoegen gade. "Hij klooit, hij speelt het spelletje en dat is leuk om te zien."

Zelf legt Van 't Wout zijn manier van racen als volgt uit: "Als ik op kop rij, hou ik het tempo heel laag. Dan heb je mensen die buitenom willen versnellen, maar als we de bocht uitkomen ga ik mee versnellen, zodat ze niks kunnen doen."

Op de 1.500 meter laat hij op die manier lange tijd de concurrenten achter zich. Het gaat heel even mis, als Stijn Desmet onderdoor komt, maar Van 't Wout schakelt dan razendsnel over op plan B. "Ik dacht alleen maar: ik ga je echt op de streep pakken nu."

Bekijk de finale van de 1.500 meter en de reactie van Van 't Wout:

In de halve finales van de 1.000 meter is zijn racestijl weer in volle glorie te zien. Hij houdt vakkundig de deur dicht. Tot grote frustratie van Pietro Sighel, de Italiaan die op de 500 meter Europees kampioen is geworden.

Verder ontwikkelen

De EK was succesvol, maar Van 't Wout wil zich - uiteraard - nog verder ontwikkelen. "Ik zal in de toekomst nog veel moeten afwisselen. Mensen laten schrikken dat ik bijvoorbeeld niet op kop rij. Dat mensen moeten zoeken naar mij."

Ook Kerstholt ziet daarin de kracht van zijn nog jonge pupil. "Hij is heel gedreven, hij is gewoon een shorttrackmafkees", lacht de bondscoach, die zelf voormalig shorttracker is.

"Hij wil nieuwe dingen proberen, wil meer. Hij wil alles kunnen, zodat ze op een WK niet weten wat ze met hem aan moeten. Dat ze allemaal heel onzeker worden bij hem in de rit. Hij is hard op weg om daar te komen", concludeert Kerstholt.

Bondscoach Kerstholt geniet van Van 't Wout: 'Hij is een shorttrackmafkees'

Van 't Wout is dit seizoen in razend tempo opgeklommen naar de internationale top van de shorttrackwereld. Hij won drie keer wereldbekergoud.

Daardoor begon hij als een van de topfavorieten aan de Europese kampioenschappen. Iets wat hij zelf hardnekkig probeerde te ontkrachten, ook nog na zijn zege op de 1.500 meter. "Ik had dit niet verwacht. Mijn doel was de finale halen", vertelde hij nuchter voor de camera.

Ogen gericht op Van 't Wout

Toch ontkwam hij er niet aan dat de Nederlandse hoop bij de mannen op hem gevestigd was. Die rol was vele jaren weggelegd voor Sjinkie Knegt, maar die werd niet geselecteerd voor de EK.

De 33-jarige Fries, in het bezit van twaalf gouden EK- en vier gouden WK-medailles, slaagde er bij de NK niet in om op eigen kracht een startbewijs te veroveren en kreeg vervolgens ook geen aanwijsplek.

Na een voor Nederland en Van 't Wout succesvol verlopen EK heeft Knegt, die in 2018 de laatste Nederlandse man was met een individuele Europese titel, nu een opvolger. Van 't Wout analyseert het toernooi als volgt. "Ik wilde goud halen op de 1.000 meter, dat is mijn lievelingsafstand. Maar de 1.500 is ook prima, dus ik ben wel blij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl