ANP
NOS SchaatsenAangepast

Op slotdag EK shorttrack sleept Van 't Wout nog drie medailles binnen

Jens van 't Wout heeft zondag zijn derde individuele medaille veroverd bij de EK shorttrack in Gdansk. Na winst op de 1.500 meter en zilver op de 500 meter zaterdag, pakte hij op de slotdag ook nog zilver op de 1.000 meter.

Daar kwam ook nog goud bij op zowel de gemengde aflossing als de aflossing bij de mannen.

Snel naar koppositie

Van 't Wout begon de finale van de 1.000 meter niet op kop, maar nam na twee rondjes toch de leiding. Achter hem gingen meerdere finalisten onderuit, waardoor het een strijd werd tussen de Nederlander en de Belg Stijn Desmet, de broer van Hanne Desmet die even daarvoor Suzanne Schulting van het goud had gehouden op de 1.000 meter bij de vrouwen.

De Belg zat Van 't Wout op de hielen en aasde op een inhaalactie. De Nederlander is dit EK lastig in te halen, maar het lukte Desmet in de slotronde toch. Van 't Wout liet een gaatje aan de binnenkant en Desmet profiteerde.

"Het ging gewoon perfect", reageerde Van 't Wout na de finale. Hij vertelde dat hij tijdens de race schrok van de valpartij achter hem. "Als ik niet was geschrokken, denk ik dat ik hem gewoon achter me had kunnen houden."

Bekijk de finale van de 1.000 meter en de reactie Jens van 't Wout:

In de halve finales had de pas 21-jarige Van 't Wout al een knap staaltje shorttrack laten zien. Hij hield vakkundig de deur dicht voor Pietro Sighel, de Italiaan die op de 500 meter Europees kampioen was geworden en ook op de 1.000 meter goed uit de voeten kan.

Voorafgaand aan de Europese kampioenschappen had Van 't Wout de 1.000 meter als hoofddoel gesteld, maar eerder dit weekend werd hij op de 1.500 meter Europees kampioen. Tot zijn eigen verbazing, want zijn doelstelling was de finale halen, verklaarde hij na afloop.

Op de 500 meter moest hij, mede door een tik tegen zijn schaats, zijn meerdere erkennen in Sighel. Zijn tweede plaats verdedigde hij met verve en hij ging er met het zilver vandoor. En met het zilver op de 1.000 meter sloot hij het individuele toernooi dus af met maar liefst drie medailles.

Opnieuw strijd met Sighel

Met de gemengde aflossingsploeg leek het erop dat Van 't Wout opnieuw de strijd met Sighel zou verliezen. Itzhak de Laat werd enkele rondes voor het einde ingehaald door Thomas Nadalini, die vervolgens het stokje overgaf aan slotschaatser Sighel. De Italiaan behield zijn koppositie en had Van 't Wout, de laatste schaatser van Nederland, achter zich.

Toch ging het nog mis bij de Italianen, omdat Sighel vlak voor de finish onderuit ging. Van 't Wout profiteerde en bezorgde Nederland het goud.

Goud voor gemengde aflossingsploeg na late valpartij van Italianen

De finale met de mannenaflossingsploeg was een prooi voor de Nederlanders. Friso Emons had Nederland de koppositie bezorgd en Van 't Wout sloeg een gaatje met de rest van het veld.

Na een valpartij van de Fransen, die daarbij ook de Polen en de Italianen meenamen, kon Nederland onbedreigd naar het goud schaatsen.

Melle van 't Wout en De Laat kwamen individueel niet door de kwartfinales op de 1.000 meter. Beide Nederlanders werden bestraft door de jury vanwege een ongeoorloofde actie.

De Laat probeerde in zijn race al vroeg de Italiaan Pietro Sighel buitenom in te halen. Hij was er bijna voorbij toen de twee met elkaar in aanraking kwamen en beiden onderuit gleden. Volgens de jury was de Nederlander de schuldige van de valpartij.

Drama De Laat

Hij stond na zijn diskwalificatie balend voor de camera. "Het is heel spijtig, gewoon stom, zonde", was De Laat duidelijk. "Mijn individuele EK is in ieder geval drama", voegde de 28-jarige shorttracker, die op geen van de individuele afstanden de finale haalde, daaraan toe.

Reactie van balende Itzhak de Laat na de diskwalificatie op de 1.000 meter:

De Laat baalt van 'stom' incident: 'Mijn individuele EK is in ieder geval drama'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl