ANP
NOS SchaatsenAangepast

Schulting loopt EK-trilogie mis in laatste bocht, opnieuw diskwalificatie Velzeboer

Suzanne Schulting is er in Gdansknet niet in geslaagd om voor de derde keer op rij alle individuele afstanden bij de EK shorttrack te winnen. Op de 1.000 meter was de 25-jarige Friezin niet opgewassen tegen Hanne Desmet en pakte ze zilver.

Xandra Velzeboer werd gediskwalificeerd in de finale.

"Heel kut", was de korte eerste reactie van Schulting na het mislopen van haar derde individuele goud deze EK. De 500 en 1.500 meter won ze zaterdag wel. "Ik ga alleen maar voor goud."

Dat kwam er daarna nog wel met de gemengde aflossingsploeg en de vrouwenploeg.

Schulting grijpt naast derde individuele EK-goud: zilver op de 1.000 meter

In de halve finales van de laatste individuele afstand van het toernooi was er voor het eerst sprake van het gedroomde duel tussen Schulting en Velzeboer. Daarin eindigde Schulting als eerste en Velzeboer als tweede, waardoor beiden een finaleplaats veiligstelden.

De strijd tussen de Nederlandse vrouwen, die allebei dit seizoen al meerdere wereldbekerzeges boekten, kreeg daardoor in de finale een vervolg. Voor Schulting was het een kans haar toernooi nog meer glans te geven, voor Velzeboer was het een kans haar tot dan toe teleurstellend verlopen toernooi goed te maken.

De 21-jarige Velzeboer werd vrijdag in de kwalificatieronde van de 500 meter, haar favoriete afstand, gediskwalificeerd vanwege een valse start. Daar kwam zaterdag nog een diskwalificatie bij op de 1.500 meter vanwege een duw bij een inhaalactie.

Desmet verrast Nederlandse vrouwen

In de finale van de 1.000 meter pakte Velzeboer meteen de kop, Schulting zat direct achter haar. De Duitse Anna Seidel en de Belgische Desmet waren echter niet van plan de zege zomaar aan de Nederlandse vrouwen te laten en besloten in te halen.

Seidel kwam in aanraking met Velzeboer en ging onderuit. De Nederlandse finishte als derde, maar werd achteraf voor de actie tegen Seidel bestraft door de jury. Het betekende de derde diskwalificatie dit EK voor Velzeboer.

De finale werd gewonnen door Desmet, die in de laatste ronde topfavoriete Schulting wist in te halen. "Ik dacht dat ik gewoon goed zat", analyseerde Schulting na afloop.

Reactie Suzanne Schulting en Hanne Desmet na de finale van de 1.000 meter:

Schulting kon op de slotdag toch nog twee gouden medailles bijschrijven. Met de gemengde aflossingsploeg en de vrouwenploeg werd ze Europees kampioen.

De Nederlanders leken op de gemengde aflossing het goud te verspelen toen Itzhak de Laat werd ingehaald door de Italiaan Thomas Nadalini. Maar omdat Pietro Sighel, de slotschaatser van de Italianen, vlak voor de finish onderuitging, was de titel alsnog voor Nederland. Van 't Wout duwde zijn schaats na de valpartij van Sighel als eerste over de eindstreep.

In de aflossingsfinale bij de vrouwen was de Nederlandse ploeg oppermachtig. Schulting, Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof domineerden de race en lieten de concurrenten hun hielen zien.

Bekijk de finale van de gemengde aflossing, de aflossing bij de vrouwen en hun reactie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl