ANP
NOS Schaatsen

Nieuwe bondscoach, ouderwets goede Schulting: 'Vertrouw meer op mezelf'

Suzanne Schulting was zoekende, voorafgaand aan het huidige shorttrackseizoen. Met Niels Kerstholt had ze een nieuwe bondscoach, hij nam het stokje over van Jeroen Otter, die Schulting jarenlang had begeleid. Toch staat de 25-jarige Friezin weer met de volle buit na de eerste finaledag van de Europese kampioenschappen.

"Soms is het lastig. Je hebt een nieuwe coach met nieuwe prikkels, maar je weet soms niet zo goed hoe je ervoor staat. Dat heeft even tijd nodig", zei ze in september vorig jaar.

Twee gouden EK-medailles later - ze won in Gdansk de 1.500 en de 500 meter - vertelt ze met een ontspannen glimlach: "Als je meer met elkaar op pad bent, meer met elkaar op reis bent, veel finales rijdt en wint: dat schept natuurlijk een band."

Schulting heeft ondanks haar volle prijzenkast, met onder andere al zes olympische plakken en zeven gouden WK-medailles, nog wel wat dingen van Kerstholt geleerd. "Vooral het technische gedeelte. Ik heb nu wat extra tools in m'n toolbox zitten. Dat is heel erg fijn."

"En ik heb ook heel erg geleerd op mezelf te vertrouwen, nu Jeroen (Otter, red.) er niet meer bij is. Dat is ook heel erg prettig."

Schulting blij met grote aanhang op EK: 'Maar energie moet uit jezelf komen'

Jens van 't Wout had vanaf het begin een klik met Kerstholt, die zelf oud-shorttracker is en in 2008 Europees kampioen werd op de 1.000 meter. "We hebben allebei een liefde voor shorttrack. Hij is ook echt van het hard werken en dat probeer ik ook."

"Misschien is dat wel de klik, dat we allebei houden van doodgaan op de training. Als we een gesprek beginnen, zijn we zo drie uur verder."

Van 't Wout verrast zichzelf

Van 't Wout spreekt die woorden uit nadat hij in een prachtige finale Europees kampioen is geworden op de 1.500 meter. Zelfs na drie gouden wereldbekermedailles, op verschillende afstanden, zag hij zichzelf niet als favoriet voor de Europese titel.

"Ik had dit niet verwacht. Mijn doel was de finale halen."

Van 't Wout had goud op EK shorttrack niet verwacht: 'Doel was de finale'

En in die finale liet hij zien een echte knokker te zijn, die als hij eenmaal op kop rijdt niet makkelijk in te halen is. "Een beetje met mensen spelen in de bochten", noemt hij het zelf.

"Als ik op kop rij, hou ik het tempo heel laag. Dan heb je mensen die buitenom willen versnellen, maar als we de bocht uitkomen ga ik mee versnellen, zodat ze niks kunnen doen", zegt de 21-jarige Van 't Wout lachend.

Toch ging het heel even mis in de finale. Stijn Desmet kwam onderdoor en leek Van 't Wout, net als in de kwartfinales van de aflossing van vrijdag, te gaan verslaan. "Ik dacht alleen maar: ik ga je echt op de streep pakken nu. Dit gaat niet weer gebeuren."

Die strijdlust leverde Van 't Wout het goud op. Hij duwde zijn schaats net iets eerder over de streep dan de Belg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl