NOS Schaatsen

Valse start kost wereldkampioen Velzeboer de 500 meter op EK shorttrack

Velzeboer uitgeschakeld op 500 meter EK shorttrack na valse start

Xandra Velzeboer doet bij de EK shorttrack niet meer mee om de medailles op de 500 meter. De 21-jarige Nederlandse werd in de kwalificatieronde gediskwalificeerd vanwege een valse start.

Velzeboer begon als een van de favorieten aan de kortste afstand op de shorttrackbaan. "Op de 500 meter ga ik zeker voor de winst", kondigde ze voorafgaand aan de EK in het Poolse Gdansk aan. "Op de andere twee afstanden natuurlijk ook, maar op de 500 schat ik mijn kansen misschien net wat groter in."

De regerend wereldkampioen en houdster van het wereldrecord, dat ze bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City begin november aan flarden reed, sneuvelde echter vroegtijdig. Ze maakte een valse start en sinds dit seizoen betekent dat directe diskwalificatie.

Schulting wel door

Een gedroomde finale tussen Velzeboer en Suzanne Schulting zit er daardoor op de 500 meter niet meer in. Schulting en Yara van Kerkhof plaatsten zich eenvoudig voor de kwartfinales door hun heat te winnen. Bij de mannen lukten dat de broers Jens en Melle van 't Wout.

Op de 1.000 en 1.500 meter plaatste Velzeboer zich, net als Schulting en Selma Poutsma, wel voor de kwartfinales. Bij de mannen drongen Jens van 't Wout, Friso Emons en Itzhak de Laat door tot de kwartfinales op de 1.500 meter. Bij de 1.000 meter kwamen Jens en Melle van 't Wout en Itzhak de Laat door de kwalificatieronde heen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl