NOS Schaatsen

Velzeboer en Schulting verpulveren wereldrecords in Salt Lake

Velzeboer verpulvert wereldrecord op 500 meter

Shorttrackster Xandra Velzeboer heeft bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City het wereldrecord op de 500 meter aan flarden gereden. Op de Utah Olympic Oval reed ze in de kwalificaties een tijd van 41,416.

Even later reed Suzanne Schulting op de 1.000 meter ook de mondiale toptijd uit de boeken.

Velzeboer was met haar uithaal meer dan een halve seconde sneller dan de oude toptijd van Kim Boutin. De Canadese shorttrackster reed op dezelfde baan in 2019 een tijd van 41,936.

Dit weekend staat de 500 meter twee keer op het programma. Velzeboer, wereldkampioene op de kortste shorttrackafstand, is de enige die in beide sessies in actie kwam en beide keren plaatste ze zich soepel voor de kwartfinales.

Yara van Kerkhof, Schulting, Michelle Velzeboer en Selma Poutsma kwamen een keer in actie op een 500 meter. Ze wisten zich allemaal te plaatsen voor de kwartfinales. Poutsma was de enige die dat deed met een tweede plek, de andere Nederlandse vrouwen wonnen allemaal hun heat.

Olympisch kampioene Schulting liet zien uitstekend in vorm te zijn door in de heats van de 1.000 meter ook een wereldrecord te rijden. Met een tijd van 1.25,958 bleef ze 0,556 seconden onder haar eigen toptijd die ze in februari reed bij de Spelen in Peking. Met haar tijd eiste Schulting een plek in de kwartfinales op. Ook Rianne de Vries en Van Kerkhof plaatsten zich.

Op de 1.500 meter wisten Michelle Velzeboer en De Vries een plek in de halve finales af te dwingen. Poutsma ging in haar heat als tweede de voorlaatste ronde in, maar ze kwam ongelukkig ten val.

Schulting verbetert eigen wereldrecord op 1.000 meter

Net als bij de vrouwen staat er bij de mannen ook twee keer een 500 meter op het programma. Bijna alle Nederlandse deelnemers wisten zich te plaatsen voor de kwartfinales. Alleen Sjinkie Knegt bleek niet snel genoeg: hij eindigde als derde in zijn heat, waar een plek bij de eerste twee noodzakelijk was.

Op de 1.500 meter plaatste de Fries zich als een van de tijdsnelsten wel voor de volgende ronde. Jens van 't Wout en Friso Emons vergezellen hem in de halve finales. Later op de avond wist Emons zich net als Itzhak de Laat en Kay Huisman ook te plaatsen voor de kwartfinales van de 1.000 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl