NOS Schaatsen

Schulting baalt van afschaffen allroundtitel: 'Geen verstandig besluit'

In het postolympische seizoen heeft de internationale schaatsunie (ISU) een belangrijke wijziging aangebracht in het shorttrack. Op eindtoernooien als EK's en WK's zal er geen allroundklassement meer worden opgemaakt.

"Ik denk dat het geen verstandige beslissing is van de ISU om die allroundtitel eruit te halen", aldus Suzanne Schulting, die in 2019 en 2021 bij de WK het eindklassement won.

Schulting over afschaffen allroundtitel eindtoernooien: 'Ontzettend jammer'

Schulting :"Ik heb heel duidelijk aangegeven richting de KNSB (de Nederlandse schaatsbond, red.) dat ik niet achter die keuze sta. Maar als er heel veel landen voor het afschaffen zijn, dan hebben wij als Nederland daar niet zo veel tegenin te brengen."

Geen invloed

Voor de 25-jarige Schulting heeft de verandering geen invloed gehad op haar voorbereiding op het seizoen, dat afgelopen weekend is begonnen in Montreal en vrijdag verdergaat in Salt Lake City.

"Tuurlijk, er zijn shorttrackers die geen goede 1.500 of een mindere 1.000 meter hebben en echt heel erg sprinters zijn. Die zullen zich natuurlijk meer gaan toespitsen op de 500 meter, maar ikzelf ben allround. Dus ik kan elke afstand goed rijden en zal dus de wedstrijden hetzelfde ingaan als de voorgaande jaren."

De olympisch kampioene op de 1.000 meter noemt het daarom "ontzettend jammer" dat er geen medailles meer te verdienen zijn in een allroundklassement. "Met name voor rijders zoals ik. En ik denk dat een allroundklassement het juist heel interessant maakt, ook voor de kijkers thuis. Dat houdt het toch spannend."

Ook Velzeboer blijft allrounden

Net als Schulting blijft ook Xandra Velzeboer zich richten op alle afstanden. "Alle afstanden vind ik leuk om te doen en kan ik goed in mee", aldus de 21-jarige regerend wereldkampioene op de 500 meter.

Suzanne Schulting

"Dus ik denk dat er voor mij niet veel verandert, omdat ik me op alle afstanden wil laten zien, wil ontwikkelen en verbeteren", gaat Velzeboer verder. "Maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat er meer gespecialiseerd gaat worden", doelt ze op de internationale concurrentie.

Schulting voorzichtig

Velzeboer en Schulting blijven dus op alle afstanden actief, maar Schulting zegt wel in de fase te zijn aanbeland waarin ze voorzichtig met zichzelf moet omgaan. "Ik kom in het tweede gedeelte van mijn carrière", legt ze uit.

"Ik moet echt op mezelf letten. Ik denk dat dat heel belangrijk gaat zijn. Periodiseren, kijken welke wedstrijden echt belangrijk zijn", aldus Schulting, die bij de start van het seizoen kampte met een bijholteontsteking.

"Ik ben me er wel bewust van dat de belangrijkste wedstrijden in het tweede gedeelte van het seizoen zijn. Daar moet ik het gaan doen. Ik kan wel alle prijzen gaan pakken op de wereldbekers, maar uiteindelijk zijn de EK en WK later in het seizoen. En ik wil ook heel graag goed zijn in de wereldbekerfinale in Dordrecht", kijkt Schulting alvast vooruit.

Sterke start Schulting en Velzeboer

Schulting en Velzeboer zijn in elk geval sterk begonnen aan het seizoen. Bij de eerste wereldbeker, afgelopen weekend in Montréal, pakte Schulting de zege op de 1.500 meter en de tweede 1.000 meter van het toernooi. Velzeboer was de sterkste op de eerste 1.000 meter en de 500 meter.

De twee Nederlandsen gaan dan ook samen aan de leiding in het wereldbekerklassement met de maximale 200 punten. De tweede wereldbeker wordt komend weekend verreden in Salt Lake City.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl