Suzanne Schulting op het podium van de tweede 1.000 meter in Montreal.
NOS SchaatsenAangepast

Nederland heeft opeens twee shorttrackveelvraten: Schulting en 'Xandra de Grote'

Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer hebben op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in het Canadese Montréal opnieuw huisgehouden. Schulting reed, na haar zege op 1.500 meter van zaterdag, onbedreigd naar winst op de tweede 1.000 meter van dit wereldbekerweekend.

En Velzeboer, die zaterdag de eerste 1.000 meter won, was op indrukwekkende wijze de beste op de 500 meter. En als toetje wonnen Schulting en Velzeboer, samen met Selma Poutsma en - verrassend - Michelle Velzeboer, ook nog de 3.000 meter aflossing.

Daarmee gingen alle gouden medailles in het vrouwentoernooi in Canada naar Nederland.

Velzeboer rijdt record Schulting uit de boeken

Velzeboer, die vorig jaar in Montréal de wereldtitel op de 500 meter greep, nam het in haar finale op tegen de sterke Poolse Natalia Maliszewska, thuisrijdster Danae Blais en de Koreaansen Shim Suk-hee en Seo Whi-min.

Bliksemstart en weg is ze: Xandra Velzeboer met grote overmacht naar zege op 500 meter

Zij hadden geen antwoord op de raketstart van de Nederlandse: na de eerste bocht nam Velzeboer de leiding en ze reed daarna alleen maar verder weg van de concurrentie, met onder meer een fenomenale derde ronde van 8,38.

Daarmee reed ze ook het Nederlands record van Schulting uit de boeken: 42,123. Maliszewska werd op bijna een seconde (!) tweede, Shim werd derde. Reden voor shorttrackcommentator Joris van den Berg om Velzeboer een nieuwe bijnaam te geven: 'Xandra de Grote'.

'Gewoon sick'

"Dat ik deze tijd rijd, is gewoon sick", vertelde Velzeboer. En dan te bedenken dat volgende week gestreden wordt op het nog veel snellere ijs van Salt Lake City. "Dat belooft wel veel goeds."

Michelle Velzeboer, de jongere zus van Xandra, werd derde in haar halve finale, kwam in de B-finale een fractie tekort voor de zege en eindigde zo als zevende.

Xandra Velzeboer wordt gefeliciteerd door bondscoach Niels Kerstholt en haar zus Michelle.

Voor Schulting was dit eerste wereldbekerweekend ook het podium van de revanche, want vorig jaar moest ze vlak voor de WK verstek laten gaan door een coronabesmetting.

Schulting blijft drie Koreaansen voor

Die revanche heeft ze te pakken, dubbel en dwars. Na haar zege op de 1.500 meter plaatste Schulting zich met speels gemak voor haar 70ste internationale finale (wereldbeker, EK, WK en Olympische Spelen).

Daarin stuitte ze opnieuw op haar eeuwige rivale Choi Min-yeong, die met 25 wereldbekerzeges er nog altijd acht meer heeft dan Schulting. In de finale kon Choi bovendien rekenen op twee landgenoten, Kim Gil-li en Kim Geon-hee.

"Je kon aan alles zien dat ze aan het samenwerken waren", vertelde Schulting na afloop. "Dat maakt de overwinning des te mooier. Deze zege komt wel in mijn topdrie. Dit was gewoon een vette race. Ik heb vandaag echt laten zien wat shorttrack is."

Bekijk hieronder de samenvatting van de 1.000 meter voor vrouwen en de analyse van Suzanne Schulting.

Drie ronden voor het einde glipte Schulting brutaal binnendoor bij Choi en ze werd niet meer achterhaald, wat de drie Koreaansen achter haar ook probeerden. Yara van Kerkhof en Selma Poutsma sneuvelden in de kwartfinales.

Ook aflossing voor Nederland

Ook in de aflossing lieten de Nederlandse vrouwen er geen twijfel over bestaan wie de beste was. Van start tot finish ging een Nederlandse vrouw aan de leiding en aan het einde kon Schulting - die op de gemengde aflossing zaterdag nog onderuit was gegaan - op haar gemak na 4.09,217 juichend over de streep glijden.

Clean sweep: Nederlandse shorttrack-vrouwen zetten ook aflossing naar hun hand

Bij de medailleceremonie kregen we zo het fraaie beeld van de zussen Xandra en Michelle Velzeboer, die elkaar de gouden medaille omhingen. "Dat was wel leuk toch?", zei Xandra Velzeboer guitig. "Supergaaf dat we samen deze wedstrijd mogen rijden en dan ook nog samen goud winnen in de relay."

"Het is altijd spannend om voor het eerst de relay te rijden", keek ze terug op het optreden van haar zusje. "Ze heeft het supergoed gedaan."

Bekijk hieronder het interview met Xandra Velzeboer na de wereldbekerwedstrijd in Montréal.

Xandra Velzeboer mag zusje Michelle goud omhangen: 'Dat was wel leuk toch?'

Voor Schulting is de goudoogst in Montréal een fijne meevaller. "Uiteindelijk wil je bij de EK (13 tot en met 15 januari in Gdansk, red.) en de WK (10 tot en met 12 februari in Dordrecht, red.) echt gaan oogsten. Maar dit is wel heel lekker voor het zelfvertrouwen."

Geen hoofdrol bij de mannen

Bij de mannen was er geen hoofdrol weggelegd voor de Nederlanders. Alleen Teun Boer en Friso Emons schopten het tot de B-finales. Boer won die op de 500 meter en werd zo zesde, zijn tweede toptienklassering dit weekend. Emons moest het doen met de negende plaats op de 1.000 meter.

Op die afstand moest Sjinkie Knegt in een sterk bezette kwartfinale knokken om de juiste positie. Hij leek daarin te slagen, maar raakte in de laatste bocht alsnog zijn tweede plaats kwijt en sneuvelde.

Zowel de 500 als de 1.000 meter werd gewonnen door een Canadees. Steven Dubois bracht het publiek op de banken met winst op de 500 meter en Pascal Dion volgde het voorbeeld van zijn landgenoot met de zege op de 1.000 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl