Xandra Velzeboer (links) met haar zusje Michelle
NOS Schaatsen

Zussen Velzeboer voor het eerst samen naar wereldbeker shorttrack: 'Superbijzonder'

Het vorige shorttrackseizoen sloot Xandra Velzeboer af met een stunt. Ze pakte op de WK goud op de 500 meter en ze kan nu niet wachten om zich andermaal internationaal te laten gelden.

Het nieuwe seizoen begint bovendien met een bijzonder tintje. Voor het eerst reist ze samen met haar twee jaar jongere zus Michelle naar de wereldbekerwedstrijden. "Superbelangrijk en superleuk om dat samen te mogen ervaren."

De 21-jarige Xandra en de 19-jarige Michelle, geboren in Culemborg, zijn op jonge leeftijd samen begonnen met schaatsen. "Dus het is niet voor het eerst dat ik met haar op het ijs sta", laat de oudste Velzeboer weten. "Maar wel voor het eerst dat we met het nationaal team samen naar dit soort grote wedstrijden gaan."

Ze rijden dit weekend bij de start van het wereldbekerseizoen in Montreal dezelfde afstanden (de 500 en 1.000 meter) en zouden zelfs tegen elkaar kunnen rijden.

De familie Velzeboer is een echte shorttrackfamilie. Vader Mark en zijn twee zussen Monique en Simone deden in 1992 mee aan de Olympische Spelen van Albertville. "Blijkbaar vinden we het allemaal leuk om eindeloos op een baan van 110 meter te rijden", liet hij weten.

Soms door elkaar gehaald

Voor de shorttrackvolgers wordt het er niet makkelijker op nu beide zussen meedoen aan de wereldbekers. "Als je van een afstandje kijkt, worden we soms nog weleens door elkaar gehaald", weet Xandra. "Dus dan denk ik dat we misschien wel op elkaar lijken, maar ik zie zelf nog wel de verschillen."

"We zijn geen kopieën, maar je kan wel zien dat we bepaalde dingen hetzelfde doen", gaat ze verder. "We zijn allebei fel en hebben een goed race-instinct. Ik denk wel dat ik iets uitbundiger ben", lacht de oudste van de twee zussen.

Velzeboer-zussen geen kopieën van elkaar: 'Maar worden soms wel door elkaar gehaald'

Ze zitten inmiddels in het Canadese Montreal, waar vrijdagavond de kwalificatieronden van de eerste wereldbeker van het seizoen plaatsvinden. Xandra Velzeboer heeft goede herinneringen aan die baan.

Succesvol WK voor Xandra

Een halfjaar geleden pakte ze er verrassend de wereldtitel op de 500 meter en greep ze het brons op zowel de 1.000 meter als in het eindklassement. Ook werd ze derde met de aflossingsploeg.

Toch vond ze het "een beetje spannend" hoe haar vorm zou zijn na de zomer. "Maar daar ben ik zeker tevreden mee", wijst ze op haar resultaten bij de Dutch Open, waar begin oktober wereldbekerplaatsen te verdienen waren. Ze won de 500 en 1.000 meter en werd tweede op de 1.500 meter.

Bekijk in onderstaande video de winnende race op de 500 meter van Xandra Velzeboer bij de WK van vorig seizoen:

Velzeboer verrast met goud op 500 meter WK shorttrack

"Voor de wereldbekers wordt dat natuurlijk ook weer even afwachten: hoe je ervoor staat ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. Natuurlijk schept het verwachtingen", doelt Xandra Velzeboer op haar resultaten van het afgelopen seizoen.

"En die heb ik ook zelf. Je hebt die resultaten behaald, dus die vorm wil je doorzetten. Ik ga zeker voor de medailles in de wereldbekers", klinkt het strijdbaar. En ze hoopt daarnaast zus Michelle ook te ondersteunen bij de internationale wedstrijden.

"Het is voor haar natuurlijk nieuw, maar uiteindelijk schaats je je eigen wedstrijd. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ze dat prima gaat doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl