Velzeboer verrast met goud op 500 meter WK shorttrack Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Xandra Velzeboer heeft voor een stunt gezorgd op de WK shorttrack in Montreal. De 20-jarige Nederlandse pakte de wereldtitel op de 500 meter en is daarmee de opvolgster van de afwezige Suzanne Schulting. Eerder op de avond had Velzeboer ook al de finale van de 1.500 meter geschaatst. Daarin eindigde ze als zesde.

Ook Yara van Kerkhof bereikte de finale van de 500 meter, door in de halve finales onder anderen favoriete Choi Min-jeong achter zich te houden. Voor haar was het de eerste individuele WK-finale in haar carrière en daarin pakte ze het brons. Kim Boutin eindigde tussen de twee Nederlandsen in als tweede.

Het is de derde wereldtitel op rij voor een Nederlandse shorttrackster op de 500 meter. Lara van Ruijven veroverde als eerste Nederlandse shorttrackster de titel op de 500 meter in 2019. Twee jaar later nam Schulting de titel over van de in 2020 overleden Van Ruijven.

'Superrustig'

"Echt heel vet. Ik kan het nog niet helemaal geloven. Het is niet normaal", was de eerste reactie van Velzeboer na haar wereldtitel. "M'n start was gewoon goed en daarna bleef ik superrustig. Ik was rustig in m'n hoofd en in m'n slag."

Bekijk in de videocarrousel de reacties van Velzeboer en Van Kerkhof:

De jonge Velzeboer heeft zich het afgelopen jaar in rap tempo in de internationale top van het shorttrack genesteld. Bij de WK van vorig jaar pakte ze al brons op de 1.500 meter en op de Olympische Spelen in Peking eindigde ze op die afstand als vijfde. Met de aflossingsploeg won ze afgelopen februari olympisch goud.

"Mijn seizoen gaat supergoed vanaf het begin", aldus Velzeboer. "Ik krijg hier heel veel vertrouwen van. Dat ik niet alleen finales kan rijden, maar ook kan winnen."

In Montreal kwam Velzeboer er in de finale van de 1.500 meter niet aan te pas. In de eerste ronden reed ze goed mee voorin, maar toen de snelheid omhoog ging, haakte Velzeboer af. De wereldtitel ging naar de Koreaanse Choi Min-jeong. Kim Boutin uit Canada greep het zilver, voor Seo Whi-min uit Zuid-Korea.

Velzeboer grijpt bij WK shorttrack naast medailles op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Rianne de Vries en Van Kerkhof sneuvelden in de halve finales van de 1.500 meter. De Vries schaatste een sterke race. Ze werd derde achter olympisch kampioene Choi en Kim Boutin, maar dat bleek niet genoeg voor een finaleplaats.

Van Kerkhof reed in dezelfde rit als Velzeboer en kwam als vierde over de eindstreep. Enkele ronden voor de finish was Velzeboer onderuit gegaan. Hanne Desmet nam de Nederlandse mee in haar val, waardoor Velzeboer achteraf door de jury alsnog een finaleplaats toegewezen kreeg.

Na het missen van de finale, besloot Van Kerkhof ook niet deel te nemen aan de B-finale. De Vries reed die wel en kwam daarin als vierde over de finish.

Schulting grote afwezige

De grote afwezige op de WK is Schulting. Zij moest het toernooi, waar ze vorig jaar op alle vijf de onderdelen de wereldtitel pakte, aan zich voorbij laten gaan vanwege een positieve coronatest.

"Dit had het toetje van het seizoen moeten worden", reageerde Schulting teleurgesteld vanaf haar hotelkamer. "Ik rijd goed en heb het gevoel dat ik op meerdere afstanden wereldkampioen kan worden. Dat ik dat nu niet kan laten zien is verschrikkelijk."

STER reclame