NOS Schaatsen

Schulting wint 1.500 meter bij wereldbeker, maar valt in mixed relay

Schulting soeverein in finale 1.500 meter in Montreal

Shorttrackster Suzanne Schulting is het wereldbekerseizoen uitstekend begonnen. In Montreal won ze de 1.500 meter door in de finale onder anderen Choi Min-yeong gedecideerd achter zich te houden. Bij de mannen volgden geen Nederlandse podiumplekken op de 1.500 meter.

Schulting had haar kwartfinale en haar halve finale soeverein gewonnen. In de finale denderde ze met nog drie ronden te gaan over de Canadese Claudia Gagnon en Choi (drievoudig wereldkampioene op deze afstand) heen, waarna ze een gat sloeg dat niemand meer wist te dichten.

Voor Schulting was het de achttiende wereldbekerzege. Choi bleef op 25.

Emons en Knegt redden het niet

Friso Emons maakte een sterke indruk in de finale op 1.500 meter bij de mannen, maar hij kon in de laatste rondes niet mee met zijn tegenstrevers en werd vierde. Park Ji-won was de snelste, met de Canadees Steven Dubois en zijn Zuid-Koreaanse landgenoot Hong Kyung-hwan achter zich.

Emons en Knegt komen tekort in finale 1.500 meter in Montreal

Sjinkie Knegt wachtte lang af en loerde op zijn kans, maar was niet in staat om naar voren door te stoten. Hij speelde zodoende geen echte rol van betekenis in de finale en eindigde als vijfde.

De Vries valt terug in B-finale

Van de Nederlandse shorttracksters haalde alleen Schulting de finale. Rianne de Vries plaatste zich voor de B-finale. De Vries nam daarin de touwtjes vroeg in handen en reed meerdere rondes op kop. Maar daarna was ze op en het beste was er in de slotfase wel vanaf.

Kort voor de finish viel ze zodoende terug: Kim Geon-hee, Courtney Sarault en Gong Li passeerden De Vries. Daarmee eindigde ze op de 1.500 meter in totaal op de elfde plaats.

Bij de mannen reed Bram Steenaart de B-finale. Hij werd door zijn concurrenten al snel naar achteren gedrukt en kwam daar niet meer weg.

Schulting valt in eerste positie en mixed relay valt voor Nederland in het water

Bij de mixed relay lag de Nederlandse ploeg op koers voor de overwinning. Met nog zes rondes te gaan gaf Xandra Velzeboer over aan Suzanne Schulting, die de leidende positie in eerste instantie vast wist te houden.

Niet lang na de wissel ging het echter fout. Schulting gleed onderuit, waardoor de kansen op eremetaal voor Nederland - dat naast Schulting en Velzeboer aantrad met Sjinkie Knegt en Jens van 't Wout - in één klap verdwenen.

Het was een herhaling van het scenario dat zich tijdens de Olympische Spelen in Beijing voltrok. Tijdens dat toernooi, afgelopen februari, ging het voor Oranje in de halve finales mis. Schulting belandde in die race al na een halve minuut in de boarding.

Bekijk hieronder de reactie van shorttrackers Schulting, Xandra Velzeboer en Teun Boer:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl