NOS SportAangepast

Velzeboer en Van 't Wout domineren NK, Knegt doet opvallende uitspraken

Voor de Nederlandse shorttrackers is het nieuwe jaar direct begonnen met de NK in Leeuwarden. Xandra Velzeboer en Jens van 't Wout domineerden het toernooi door alle afstanden (500, 1.000 en 1.500 meter) te winnen.

Na een ijzersterk voorseizoen had Velzeboer in december een paar lastige weken. Ze miste de eerste World Cup in Almaty door ziekte en een week later liep het domweg niet. "Ik had niet het gevoel dat het aan mijn vorm lag. Het zat gewoon even niet mee", keek Velzeboer terug.

Die teleurstelling maakte dat ze er dit weekend extra op gebrand was zich te bewijzen. "Je wilt je altijd laten zien op een NK, maar misschien nu net iets extra."

Van 't Wout liet ook zien dat het twee weken voor de EK goed zit met de vorm. "Een Nederlands kampioenschap is een lastige wedstrijd. Iedereen zit dicht bij elkaar, dus om te winnen is wel heel fijn", concludeerde hij tevreden.

Bekijk hieronder interviews met Velzeboer, Van 't Wout en de 15-jarige Angel Daleman die tweede werd op de 1.500 meter.

Naast gouden medailles levert een NK-titel in principe ook een startbewijs op voor de EK, over twee weken in het Poolse Gdansk. Of Velzeboer daar ook de 500 meter mag rijden is nog niet zeker, omdat er vier rijdsters in aanmerking komen voor drie startplekken. Een selectiecommissie zal daar de knoop over doorhakken.

Suzanne Schulting ontbrak in Leeuwarden. Ze heeft last van een lichte liesblessure en wil met het oog op de EK geen risico nemen. Ook Yara van Kerkhof ontbreekt. Zij kampt met een virusinfectie.

Opvallende uitspraken Knegt

Sjinkie Knegt deed van zich spreken met een diskwalificatie op de 1.000 meter, gevolgd door enkele opvallende uitspraken. Hij vertelde "helemaal niets" met het NK te hebben en zich te ergeren aan de willekeur waarmee scheidsrechters in zijn ogen de regels toepassen.

Knegt kreeg in de halve finale van de 1.000 meter een penalty voor twee inhaalacties en dat leverde hem een diskwalificatie op. Hij eindigde een voor hem frustrerend NK met de vierde plaats op de 1.500 meter en onzekerheid over deelname aan de EK.

Knegt loopt leeg: 'Heb helemaal niks met NK en dat gaat niet veranderen ook'

Velzeboer won alle finales met overmacht. Op de 500 en 1.000 meter hield ze Selma Poutsma en haar zus Michelle Velzeboer achter zich. Op de 1.500 meter zag het podium er anders uit. De pas 15-jarige Angel Daleman pakte het zilver, voor Poutsma.

Jens van 't Wout houdt broer van goud

Bij de mannen was Van 't Wout een klasse apart. Hij reed in alle finales op superieure wijze naar het goud. Zijn zegetocht begon op de 1.000 meter, waar hij zijn broer Melle voorbleef in de strijd om de Nederlandse titel. Itzhak de Laat pakte het brons.

De broers Van 't Wout stonden ook op de 500 meter op het podium. Jens van 't Wout pakte opnieuw de titel, maar Melle moest dit keer genoegen nemen met brons. Het zilver was voor Daan Kos.

Ook in de finale van de 1.500 meter schaatste Van 't Wout ongenaakbaar naar het goud. Achter hem pakte De Laat het zilver, het brons ging naar Friso Emons.

Van 't Wout had na de World Cup in Almaty al een EK-ticket voor de 1.000 meter op zak en is door zijn nationale titels ook zeker van een startplek op de 500 en 1.500 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl