NOS SchaatsenAangepast

Topdag Van 't Wout: Europese titel op 1.500 en zilver op 500 meter

Van 't Wout knokt zich langs Desmet en is Europees kampioen 1.500 meter

Jens van 't Wout heeft de Europese titel op de 1.500 meter veroverd. De 21-jarige shorttracker haalde in de finale in het Poolse Gdansk op de slotmeters de Belg Stijn Desmet in. Friso Emons greep de bronzen medaille.

Op de 500 meter stond Van 't Wout ook in de finale. Daarin was de Italiaan Pietro Sighel veruit de sterkste. Van 't Wout was de beste van de rest en greep het zilver.

Nipte zege

In de finale van de 1.500 meter pakte Van 't Wout al snel de koppositie, Emons nam achter hem de tweede plaats in. De Nederlanders versnelden steeds meer, maar het lukte Desmet toch om Emons en Van 't Wout in de slotfase nog in te halen.

De Belg leek vervolgens op weg naar het goud. Hij had een klein gaatje geslagen met Van 't Wout. De 21-jarige Nederlander gaf zich echter nog niet gewonnen en perste er nog een versnelling uit. Met de finishlijn in zicht lag hij nog achter Desmet, maar hij knokte zich er toch nog langs en won met enkele centimeters verschil.

De derde plaats van Emons kwam niet meer in gevaar. Hij pakte, na een turbulent vorig seizoen, voor het eerst in zijn carrière een individuele medaille op een eindtoernooi.

"Dit is wel een speciaal moment, ja", erkende hij na de finish. "Het gaat dit seizoen gewoon zo ontzettend goed, ik heb zulke grote stappen gemaakt. Daar ben ik heel trots op."

Emons 'beetje emotioneel' na brons op EK: 'Wel een speciaal moment'

In de finale van de 500 meter lukte het Van 't Wout niet er een spannende strijd van de maken. Sighel was als snelste weg en reed hard weg bij de concurrentie. Van 't Wout kwam niet in de buurt van de Italiaan, maar behield wel zijn tweede positie.

Doorbraakjaar

Van 't Wout kent dit seizoen zijn grote doorbraak. Met drie wereldbekerzeges op drie verschillende afstanden (500, 1.000 en 1.500 meter) klopt hij nadrukkelijk op de deur van de internationale top.

De 21-jarige Nederlander, die een groot deel van zijn jeugd in Canada woonde, wilde zichzelf echter na zijn eerste World Cup-medailles niet direct onder de wereldtop scharen. "Er zal zeker meer op mij gelet gaan worden, maar ik zie het zo: het goud was mooi, maar het zal niet meteen weer goud worden."

Ook keek hij nuchter vooruit naar de EK. "Het is gewoon weer een wedstrijd die ik wil winnen, zo kijk ik ernaar." Van 't Wout noemde de 1.000 meter als zijn hoofddoel. Die afstand staat voor zondag op het programma.

Sjinkie Knegt werd niet opgenomen in de Nederlandse selectie voor de EK. De 33-jarige Fries slaagde er bij de NK niet in om op eigen kracht een startbewijs te veroveren en kreeg vervolgens ook geen aanwijsplek.

Hij kampt sinds een lelijke val bij de wereldbekerwedstrijden in Kazachstan met rugproblemen.

Knegt is in het bezit van twaalf gouden EK- en vier gouden WK-medailles. In 2014 was hij de eerste Nederlander ooit die een (bronzen) shorttrackmedaille won op de Olympische Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl