NOS SchaatsenAangepast

Twee keer goud voor superieure Schulting op tweede dag EK shorttrack

Suzanne Schulting heeft haar status als topfavoriet op de eerste dag van de EK shorttrack in Gdansk waargemaakt. Ze kroonde zich op de 1.500 meter voor de vierde keer op rij tot Europees kampioen, op de 500 meter pakte ze haar derde gouden EK-medaille op rij.

In de finale van de 1.500 meter begon ze rustig. Schulting bleef in de eerste rondes op de tweede plaats schaatsen en toen het tempo werd opgeschroefd, nam de Nederlandse de koppositie over.

Schulting had nog een flinke versnelling in huis, maar Hanne Desmet gaf haar knap partij. De Belgische drong aan en kwam in de laatste ronde nog dichtbij. Toch lukte het Schulting haar voorsprong te behouden en als eerste over de finish te komen.

Twee uur na die gouden medaille stond Schulting opnieuw in een finale. En op de 500 meter was ze oppermachtig. Ze reed de hele race op kop en liet de sterke Poolse Natalia Maliszewska, de Europees kampioene van 2019, er niet langs.

"Zo hard mogelijk starten en gas geven", was het strijdplan van Schulting in de finale van de 500 meter.

"Vorig jaar liepen mijn 500 meters wel beter dan ze dit jaar lopen. Ik denk dat ik daarom ook zo blij ben met deze overwinning, deze was het moeilijkste. Mijn 1.000 en 1.500 meter gaan als een tierelier. Ik kom iets minder lekker van de lijn dan vorig jaar."

Goed op EK's

De afgelopen twee edities van de EK was de 25-jarige Schulting ook al superieur. In 2020 en 2021 won ze, afgezien van de superfinale, alle individuele afstanden. Vorig jaar werden de Europese kampioenschappen afgelast, vanwege de coronapandemie

Xandra Velzeboer en Selma Poutsma sneuvelden in de halve finales van de 1.500 meter. Velzeboer lag in de slotronde op de derde positie en moest nog minimaal één plaats opschuiven om zich te plaatsen voor de finale.

Dat probeerde ze door Anna Seidel aan de binnenkant in te halen, maar daarbij gaf ze de Duitse een duw. Die actie werd bestraft door de jury en Velzeboer kon de finale dus op haar buik schrijven.

Voor Velzeboer begon het toernooi teleurstellend. Ze werd vrijdag in de kwalificatieronde van de 500 meter gediskwalificeerd vanwege een valse start. Velzeboer is op de kortste afstand op de shorttrackbaan regerend wereldkampioen en houdster van het wereldrecord.

Opnieuw teleurstelling voor Velzeboer op EK: ook diskwalificatie op 1.500 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl