Tiental Ajax ook niet langs sterker Twente, al vijf competitieduels geen zege

Bekijk de samenvatting van Ajax - Twente

De malaise duurt voort bij Ajax, dat al vijf eredivisieduels op rij niet heeft weten te winnen. In eigen huis speelde de ploeg van de onder vuur liggende trainer Alfred Schreuder met 0-0 gelijk tegen een veel sterker FC Twente. De bezoekers noteerden 24 doelpogingen, maar scoorden niet.

Al voor rust moest Ajax met tien man verder na een rode kaart voor Devyne Rensch. De verdediger trok de doorgebroken Ricky van Wolfswinkel aan het shirt. Bij zijn val kwam Rensch lelijk in aanraking met de voet van de spits van Twente, waardoor hij minutenlang moest worden behandeld voordat hij met een brancard van het veld werd gedragen.

Twee keer de paal

De numerieke minderheid kwam het spel van Ajax niet ten goede, maar ook toen het nog elf tegen elf was, had Twente al een overwicht. De ploeg uit Enschede raakte tweemaal de paal, via Vaclav Cerny en Michel Vlap. Ook Van Wolfswinkel was dicht bij de openingstreffer toen hij een slechte terugspeelbal van Rensch onderschepte en de nieuwe Ajax-doelman Gerónimo Rulli omspeelde, maar Jorge Sánchez kon de bal onderscheppen.

Ook Vlap miste nog een grote kans door rakelings naast het doel van Rulli te schieten. Ajax kwam in de eerste helft niet verder dan twee kopkansen voor Davy Klaassen.

Twente kan overtal niet uitbuiten

Met een man meer had Twente opvallend genoeg meer moeite om tot veel kansen te komen. Al ontstond er achterin bij Ajax nog wel paniek door toedoen van Rulli.

De nieuwe doelman grabbelde kort voor rust bij een hoekschop, waardoor een gevaarlijke scrimmage ontstond. En na rust schoof de Argentijn de bal zomaar in de voeten van Van Wolfswinkel, waarna Edson Álvarez redding moest brengen voor Ajax.

De nieuwe Ajax-doelman Gerónimo Rulli grabbelt bij een hoekschop

In de counter kregen de Amsterdammers zelf nog een grote kans, maar de schuiver van Kenneth Taylor ging net naast. Aan de overkant ging een pegel van Ramiz Zerrouki rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal. De door Feyenoord begeerde Twente-middenvelder was in de Johan Cruijff Arena de beste man van het veld.

Met Feyenoord is ook de komende tegenstander van Ajax genoemd. Volgende week zondag gaan de Amsterdammers op bezoek bij de koploper in De Kuip. De spreekkoren "Schreuder rot op" zullen dan in tegenstelling tot vanavond niet te horen zijn. Er zijn nog steeds geen uitsupporters welkom in de Klassieker.