NOS Voetbal

'Als Newcastle het dubbele biedt, is Zerrouki's liefde voor Feyenoord ineens voorbij'

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Doet-ie het of doet-ie het niet? Het is een vraag die in de nabijheid van Ramiz Zerrouki allang niet meer gesteld wordt. Het gaat er in het spel van loven, bieden, lonken en afwijzen tussen Feyenoord en FC Twente niet meer om in welk shirt de gewilde middenvelder jaargang 2022/2023 afmaakt. Zerrouki blijft Twente trouw, zoveel is zeker. Maar ineens is daar die andere vraag. Waar ligt zijn toekomst eigenlijk?

Met meer dan gemiddelde interesse volgen de voormalig FC Twente-spelers Jan van Halst en Theo Janssen deze weken de verwikkelingen in en om de Grolsch Veste. En de liefde voor hun oude club en de gunfactor voor Zerrouki vechten daarbij soms om voorrang.

Ramiz Zerrouki tijdens een duel tussen FC Twente en FK Cukaricki

FC Twente kampt met dilemma's die nu eenmaal horen bij een club die zich de status van nummer vier van de eredivisie heeft aangemeten, zegt de 52-jarige Van Halst. Hij begrijpt dat technisch directeur Jan Streuer zijn poot stijf hield en Feyenoord de deur wees. "Heel goed, zelfs."

Want waarom, zo vraagt Van Halst zich retorisch af, zou FC Twente een concurrent als Feyenoord in deze fase van de competitie versterken? "De club is sinds een jaar of drie gered. Er is momenteel geen enkele noodzaak om een speler te verkopen, zoals PSV dat blijkbaar wel had bij Cody Gakpo. En bovendien, Zerrouki vertrekt in de zomer toch wel naar een andere club. Misschien wel voor meer geld dan Feyenoord nu heeft geboden."

Ook Janssen (41) begrijpt de halsstarrige houding van FC Twente. En tevens weer niet. "Want hoe je het wendt of keert: acht miljoen euro is voor een club als Twente natuurlijk wel heel veel geld. Ook voor Zerrouki zelf is het een goede transfersom. Aan de andere kant: als FC Twente zo doorgaat en zich straks kwalificeert voor Europees voetbal, stroomt vanzelf een soortgelijk bedrag in de kas."

Zerrouki heeft een jaar in de anonimiteit gespeeld bij Jong FC Twente, waar hij voor een appel en een ei op winderige amateurveldjes moest opdraven in een poging uit te blinken in een middelmatig elftal.

Jan van Halst over Ramiz Zerrouki

Volgens de assistent-trainer van Vitesse is Zerrouki's vertrek aan het einde van dit seizoen een van de weinige zekerheden in het leven. Al valt volgens hem absoluut hem niet te zeggen waar hij zijn loopbaan vervolgt.

"De kans is namelijk heel groot dat ook andere clubs dan Feyenoord zich melden. PSV misschien wel. Of Ajax. Want deze jongen kan moeiteloos meekomen in de top-3 van Nederland."

Voetbalanalist Van Halst valt Janssen bij. "Ik weet ook niet of hij deze zomer daadwerkelijk naar Feyenoord vertrekt. Er kan de komende vier maanden een hoop gebeuren. Als ineens, ik noem maar wat, Newcastle United zich voor hem meldt en het dubbele biedt, dan is Zerrouki's liefde voor Feyenoord ineens voorbij. Zo werkt dat nu eenmaal in het voetbal."

Boven komen drijven op selectiemiddag

De kwaliteiten van de 24-jarige middenvelder staan voor zowel Van Halst als Janssen buiten kijf. Laatstgenoemde kan zich nog goed de eerste kennismaking met Zerrouki herinneren, toen hij tussen 2016 en 2018 als commercieel en technisch directeur in dienst was van FC Twente.

"De club was in juni 2016 net 24 uur eerder gered toen we, wonder boven wonder, van de KNVB te horen kregen dat de licentie behouden bleef. Terwijl we nog de polonaise liepen, werd er ineens geroepen dat Jong FC Twente het seizoen daarop in de tweede divisie zou spelen. Terwijl we helemaal nog geen elftal hadden."

"We hebben toen een selectiemiddag georganiseerd waar afvallers van andere BVO's kwamen opdraven. Het was echt een vergaarbak van jongens die er werkelijk niets van konden en een poging deden om bij ons een laatste strohalm te grijpen. Daar liep Zerrouki ook bij. Ik moet zeggen: in technisch opzicht stak hij er echt bovenuit, ondanks zijn fysieke achterstand."

Ramiz Zerrouki in duel met Feyenoorder Sebastian Szymanski in de Kuip

"Zerrouki heeft een jaar in de anonimiteit gespeeld bij Jong FC Twente, waar hij voor een appel en een ei op winderige amateurveldjes moest opdraven in een poging uit te blinken in een middelmatig elftal. Nou, veel succes."

"Dat zijn loopbaan daarna zo'n vlucht heeft genomen, is puur de verdienste van hemzelf", vervolgt Van Halst. "Het is heel gemakkelijk om te zeggen dat wij hem toen hebben gescout, maar hij heeft echt karakter getoond door te blijven. Hij heeft daarmee bewezen mentaal heel sterk in elkaar te steken."

Janssen is lyrisch over het spel van Zerrouki. "Het herkennen van het moment waarop druk gezet moet worden en het onderscheppen van de zogeheten 'tweede ballen', daar is hij heel erg goed in. Hij kan zijn tegenstander uitschakelen en is zeer sterk aan de bal. Hij wil altijd vooruit spelen en kan een doelpunt maken. Zerrouki voldoet aan alle voorwaarden om de komende jaren nog veel beter te worden."

Zerrouki scoorde tot nu toe twee keer in de eredivisie:

Als Zerrouki scoort in eredivisie, is het wel meteen erg mooi

Volgens Janssen is Feyenoord allesbehalve Zerrouki's plafond. Hij sluit een overgang naar een club uit de Bundesliga niet uit. Nu hij toch bezig is de loftrompet te steken: "Hij is een heel functionele middenvelder. Hij kan eigenlijk alles. Goed bij balverlies, aan de bal prima. Het zou me absoluut niet verbazen als zich straks meerdere gegadigden voor hem melden."

Misschien, zegt Van Halst, rammelt komende zomer wel een club uit de Premier League aan de Enschedese poorten. Waarom niet?

"Hij is goed genoeg om in Engeland te kunnen slagen. Hij past bij clubs als Leeds United en Southampton. Underdogs die af en toe een goede periode kennen en zich uit de onderste regionen willen knokken. Bij zulke ploegen zou hij met zijn voetballend vermogen en tactisch inzicht van toegevoegde waarde kunnen zijn."

Eredivisie als springplank

"Als hij in Engeland fysiek de duels moet aangaan, komt hij tekort. Maar hij kan zó goed anticiperen op situaties, dat hij heel vaak uit de duels blijft. Zowel aanvallend als verdedigend."

Janssen zou Zerrouki een overstap naar de Premier League ontraden. "Dan komt hij bij een club aan de onderkant van de tabel terecht. Of, in het gunstigste geval, bij een middenmoter. Een betere ploeg meldt zich niet in deze fase van zijn carrière."

"Natuurlijk past hij bij Leeds United of Southampton, zoals Jan zegt. Maar hij moet voorkomen spelers als Bryan Ruiz en Eljero Elia achterna te gaan. Financieel is het enorm interessant om in Engeland te gaan spelen. De vraag is of hij er momenteel sportief iets mee opschiet."

Als hij Zerrouki iets zou mogen adviseren, dan opteert Janssen voor een tussenjaar bij een Nederlandse topclub. De eredivisie als springplank voor buitenlands avontuur is als een mes dat aan twee kanten snijdt. "Dan kan hij rijpen en kunnen we in Nederland ook nog even van hem genieten."

Ramiz Zerrouki in duel met PSV'er Xavi Simons

"Ik denk dat Zerrouki op het middenveld van Ajax niet zou misstaan. Met een mogelijk vertrek van Edson Álvarez in het verschiet zou hij daar heel goed passen. Bij Ajax, en ook PSV, speel je bovendien normaal gesproken altijd voor het kampioenschap en draai je mee in de Champions League. Dat maakt de latere overstap naar een grote buitenlandse clubs altijd gemakkelijker."

Hoe dan ook: "Zerrouki moet gewoon zijn stinkende best blijven doen en geduldig blijven. Soms is het beter om niet te gehaast te willen zijn. Die echte topclub komt vanzelf wel. Daar ben ik van overtuigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl