NOS Voetbal

Kan Sparta ook in beker stunten tegen PSV? 'Thuis halen we nog hoger niveau'

Kan Sparta ook in beker stunten tegen PSV? 'We zullen zoals altijd vervelend en taai zijn'

Na de 0-0 van zaterdag in Eindhoven bij de herstart van de eredivisie heeft Bart Vriends een behoorlijke dosis zelfvertrouwen dat Sparta Rotterdam vanavond opnieuw kan stunten tegen PSV in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi.

"Ik wil niet te hoog van de toren blazen", zegt de centrale verdediger. "Maar ik denk dat we vanavond hetzelfde niveau kunnen halen als zaterdag. En misschien nog wel een iets hoger niveau, omdat we nu thuis spelen."

Zaterdag zorgden Vriends en zijn ploeggenoten voor een surprise door een punt weg te kapen uit het Philips Stadion. Onverdiend was dat niet eens. Met volwassen en bij vlagen gedurfd spel maakte Sparta een uitstekende indruk.

Bekijk in deze video de samenvatting:

Bekijk de samenvatting van PSV - Sparta Rotterdam

De Rotterdammers trokken de lijn van voor het WK moeiteloos door. Met een zesde plek in de eredivisie is Sparta de grote verrassing van het seizoen.

"Die wedstrijd tegen PSV was niet opeens iets nieuws", zegt Vriends dan ook. "Als je ons volgt, dan zie je dat dit het hele seizoen al gaande is. We zijn in goeden doen en dat hebben we ook in Eindhoven laten zien."

Credits voor Steijn

Waar ligt de kracht van Sparta? Het is lastig om geen verband te zien met de komst van trainer Maurice Steijn. Hij behoedde de 'Kasteelheren' eind vorig seizoen voor een bijna zekere degradatie en behaalt ook dit seizoen uitstekende resultaten.

"Ik kan niet anders zeggen dan dat het bijzonder knap is", vindt Vriends. "We hadden een wonderbaarlijk einde van het seizoen en we zijn gewoon doorgegaan in die flow. Het is zeker geen toeval."

Bart Vriends

"Steijn heeft het voor elkaar gekregen om een heel fris en stevig elftal neer te zetten, dat met vertrouwen en plezier speelt. Dat gaat hand in hand met goede resultaten", stelt de verdediger vast. En volgens Vriends is het einde nog niet in zicht: "Ik heb niet het gevoel dat we onderin het vat aan het graven zijn."

Beker was te vaak 'niksig' voor Sparta

Sparta en PSV treffen elkaar in de zestiende finales van de beker. Hierna zijn er nog drie duels te spelen tot een eventuele finale. Een lange weg, weet ook Vriends.

"De beker wordt pas leuk voor een club als Sparta als je een paar rondjes overleeft. Meestal lukt dat niet en strand je bijvoorbeeld in de achtste finales. Dan is het een beetje een niksig toernooi geweest. Daarvan heb ik er te veel gehad in mijn carrière", zegt de 31-jarige verdediger.

Eigenlijk vormt alleen het seizoen 2016/2017, zijn eerste bij Sparta, een positieve uitzondering. Daarin haalde Vriends met de Rotterdammers de halve finales, waarin Vitesse nipt te sterk bleek.

Van Nistelrooij looft Sparta-coach Steijn in aanloop naar bekerduel: 'Vakman'

Op weg naar die laatste vier was Sparta onder meer met 3-1 te sterk voor PSV. Vriends maakte in oktober 2016 de openingstreffer. "Ik frommelde er eentje in inderdaad. Het was een mooie bekeravond", blikt hij met een brede lach terug.

Alleen Vriends en De Jong waren er in 2016 al bij

Ruim zes jaar later heeft Vriends tien andere ploeggenoten aan zijn zijde. Ook PSV heeft een flinke metamorfose ondergaan. "Luuk de Jong was er toen ook al bij", weet Vriends nog. Maar ook de andere tien PSV'ers van toen zijn inmiddels uitgezworven.

Na de zege op PSV stoomde Vriends met Sparta bijna door tot aan de finale. "Pas als je ver komt, wordt het bekertoernooi interessant. Het seizoen 2016/2017 was voor ons legendarisch. Dat is misschien een groot woord, maar zo voel ik het wel."

En legendarisch kan het ook dit seizoen worden. Als Sparta ook nu van PSV wint. "Het zelfvertrouwen is bij ons heel groot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl