NOS Nieuws

Opnieuw Chinese legeroefeningen rond Taiwan

Het Chinese leger heeft voor de tweede keer in twee weken tijd militaire oefeningen uitgevoerd in de buurt van Taiwan. Het Taiwanese ministerie van Defensie zegt dat het 57 Chinese gevechtsvliegtuigen en vier marineschepen heeft gedetecteerd.

Meerdere vliegtuigen zouden de middellijn in de Straat van Taiwan hebben gepasseerd, de officieuze grens tussen Taiwan en China. De Chinese regering ziet Taiwan als een afvallige provincie en erkent die grens dus niet.

Reactie op 'provocerende acties'

Het Chinese leger zegt in een verklaring dat het doel van de militaire oefeningen onder meer was om "provocerende acties" van Taiwanese onafhankelijkheidsbewegingen tegen te gaan.

Eind vorige maand voerde het leger soortgelijke oefeningen uit. Volgens Taiwan zette China toen een recordaantal van 71 vliegtuigen in, waarvan er 47 de middellijn passeerden.

We maakten vorig jaar deze video over de positie van Taiwan:

Wordt Taiwan het toneel van de volgende grote oorlog?

De spanningen tussen China en Taiwan laaiden afgelopen augustus verder op door een bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan het eiland. China beschouwde dat bezoek als een provocatie. In de ogen van Peking staat ieder bezoek van een buitenlandse bestuurder of politicus gelijk aan de erkenning van de onafhankelijkheid van Taiwan.

Na het bezoek van Pelosi begon China met een reeks militaire oefeningen waarbij onder meer ballistische raketten werden afgevuurd. Ook passeerden meerdere oorlogsschepen de officieuze grens tussen China en Taiwan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl