NOS NieuwsAangepast

Xi tegen Biden: kwestie-Taiwan is 'eerste rode lijn', niet mee bemoeien

In zijn gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden heeft de Chinese leider Xi Jinping duidelijk gemaakt dat buitenlandse inmenging in de kwestie Taiwan onacceptabel is. De status van Taiwan, in de ogen van Peking een afvallige provincie die weer onder Chinees bestuur gebracht moet worden, is volgens Xi "de eerste rode lijn" die niet door de VS mag worden overschreden.

De toekomst van Taiwan is van het grootste belang voor China en bovendien een Chinese interne aangelegenheid, zei Xi. "Iedereen die uit is op afscheiding van Taiwan, schendt de fundamentele belangen van de Chinese natie." Hij zei te hopen dat de VS dat zal respecteren. Tot Pekings grote ergernis bracht de prominente Amerikaanse politica Nancy Pelosi onlangs een bezoek aan de onafhankelijke eilandstaat.

In het drie uur durende onderhoud op Bali spraken de twee staatshoofden af de communicatielijnen kort te houden. Daarvoor worden speciale gezanten aangesteld. Ook gaat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken binnenkort naar China om de besprekingen voort te zetten.

Volgens het Witte Huis heeft Biden duidelijk gemaakt dat de VS krachtig zal blijven concurreren met China. Deze - ongekend felle - concurrentiestrijd moet volgens de Amerikaanse president niet ontaarden in een conflict en de partijen moeten erover in gesprek blijven. Ook Xi zei dat het er niet om gaat elkaar kapot te concurreren, aldus Chinese staatsmedia.

Volgens het Witte Huis heeft Biden ook de mensenrechtenschendingen in Hongkong, Tibet en de regio Xinjiang ter sprake gebracht.

Geen kernoorlog

Wat betreft de oorlog in Oekraïne zijn de twee wereldleiders het erover eens dat er geen nucleaire wapens mogen worden ingezet. Ook China maakt zich grote zorgen over de situatie in Oekraïne, zei Xi.

Zoals hij van tevoren had aangekondigd heeft Biden ook tegenover Xi zijn zorgen geuit over de provocaties van Noord-Korea. De afgelopen tijd heeft Noord-Korea een groot aantal raketproeven gedaan. Biden hoopt daarmee te bereiken dat China zijn invloed op het geïsoleerde Noord-Korea gebruikt om sterke man Kim Jong-un tot matiging te bewegen.

Het was de eerste persoonlijke ontmoeting tussen Biden en Xi sinds Biden twee jaar geleden president werd. Xi zei van tevoren dat de videocontacten die ze de afgelopen jaren hebben onderhouden niet opwegen tegen een persoonlijke ontmoeting.

Biden vindt dat de landen samen de verantwoordelijkheid dragen om te laten zien dat ze hun verschillen kunnen overbruggen en te kijken op welke vlakken kan worden samengewerkt. "De wereld verwacht van ons dat we een rol spelen in de aanpak van klimaatverandering en voedseltekorten", zei hij voor het gesprek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl